Доступність посилання

ТОП новини

МВФ: санкції загальмували зростання російської економіки


Санкції, введені проти Росії у зв’язку з ситуацією в Україні, загальмували зростання економіки, спричинили «сковуючий ефект» на інвестиції і можуть зіштовхнути Москву в економічну ізоляцію. Про це заявив у вівторок Міжнародний валютний фонд.

У тому ж ключі висловилася і глава Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна, яка заявила в ході банківського конгресу, що зростання економіки не тільки незадовільне, а й ставить країну в складне становище.

Коли США і Євросоюз ввели санкції проти Росії, це підштовхнуло міжнародних інвесторів до виведення своїх активів з країни. МВФ як і раніше прогнозує, що зростання російської економіки цього року складе 0,2 відсотка, ЦБ пророкує 0,4 відсотка. При цьому обидві оцінки не доходять до показників, що очікувалися Міністерством економічного розвитку, яке передбачало, що його початковий прогноз – 0,5 відсотка – буде перевершений, і темп зростання ВВП наблизиться до 1 відсотка.

«Навіть якщо подальшої ескалації української кризи не буде, невизначеність, що затяглася, і ослаблення довіри можуть привести до зниження попиту, падіння інвестицій, посилення тиску на курс валюти і активнішого відтоку капіталу порівняно з початковими прогнозами», – йдеться у звіті МВФ.

«Більше того, все це загрожує перешкодити проведенню запланованих реформ і викликати переорієнтацію на економічну самодостатність замість інтеграції з рештою світу», – додають експерти.

Президент Володимир Путін закликав бізнесменів повернути свої активи в Росію і знизити залежність від західних фінансових ринків після того, як низка російських чиновників і підприємців, у тому числі багато його близьких союзників, піддано фінансовим і візових санкціям.

Проте заходи, покликані захистити економіку, не допомогли запобігти відтоку капіталу в розмірі 80 мільярдів доларів протягом перших п’яти місяців року, ослаблення курсу рубля на 10 відсотків по відношенню до долара і стрибок інфляції.

Голова Центрального банку Ельвіра Набіулліна заявила, що ослаблення економічного зростання викликає побоювання з приводу інвестицій в Росії.

«Довгострокова стабілізація і стійкість валютного курсу можливі тільки при зниженні відтоку капіталу», – заявила вона, виступаючи на Міжнародному банківському конгресі в Санкт-Петербурзі.

Деякі представники російської влади спробували зменшити вплив санкцій на економіку, однак, на думку МВФ, «сковуючий ефект» може завдати серйозного удару по російській економіці в переломний для неї момент, змусивши відмовитися від спроб диверсифікації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG