Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: проект конституційних змін – протиотрута від федералізації


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко закликав депутатів невідкладно затвердити зміни до Конституції. «Запропоновану нами децентралізацію звірено з європейським досвідом. Це і є протиотрута проти федералізації, потужна вакцина проти неї. Україна була, є і буде унітарною державою, і цей основоположний принцип залишається непорушним, недоторканним, нетлінним», – сказав Порошенко, представляючи у парламенті свій проект змін до Конституції.

Водночас, за його словами, зміни до Конституції – це тема набагато ширша, ніж просто державний устрій, форма правління чи баланс між гілками влади. «Це відповідь на питання: бути чи не бути соборній, неподільній Україні. Це справа війни і миру, яка вперше так стоїть в українській історії», – наголосив Порошенко.

Він нагадав, що цей проект є найголовнішим пунктом його мирного плану, тому ухвалення цього проекту сильно розчарує усіх «недоброзичливців країни». «Без цього нам немає з чим їхати на Донбас», – наголосив президент.

За словами Порошенка, зволікати з ухваленням цього рішення влада не має «ні права, ні можливості».

Президент також заявив, що за його проектом змін до Конституції, єдиною державною мовою в країні залишиться українська.

Водночас, за словами глави держави, сільські, селищні, міські, районні та обласні ради матимуть право надавати в межах своїх повноважень спеціальний статус російській та іншим мовам національних меншин.

Тим часом, фракції «Батьківщина» і «Свобода» заявили, що нинішньому вигляді зміни до Конституції не підтримуватимуть. Зараз у парламенті триває розгляд цього питання.

XS
SM
MD
LG