Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» викупив потужності словацького газопроводу для ревесних поставок газу


Компанія НАК «Нафтогаз України» викупила більшу частину вихідних транспортних потужностей на газопроводі «Вояни-Ужгород» у словацького оператора Eustream для поставок газу з Європи до України. Про це йдеться у повідомленні «Нафтогазу».

«Компанія викупила більшу частину транзитних потужностей нового газопроводу до 2019 року. В конкурсі вязли участь декілька десятків компаній. Поставки газу в Україну зі словацького напрямку мають розпочатися вже у вересні 2014 року. Очікується, що обсяг поставок складе близько 27 мільйонів кубів на добу», – мовиться у повідомленні.

За повідомленням «Нафтогазу» у середу словацький оператор Eustream також повідомив про успішне завершення процедури Open Season з прийому заявок на постачання газу в Україну територією Словаччини. Процедура Open Season проводилася відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного 28 квітня цього року операторами газотранспортних систем України (ПАТ «Укртрансгаз») та Словаччини («Eustream AS»).

До поставок газу в Україну територією Словаччини виявили інтерес близько двох десятків європейських постачальників. Серед них – найбільші газові трейдери Євросоюзу, повідомляють у НАКу.

Як заявила речниця єврокомісара з питань енергетики Сабіна Бергера, продаж газу в здійснення його реверсних поставок до України європейськими енергетичними компаніями є повністю законним. Тому в ЄС вважають неприйнятними заяви голови правління російського газового монополіста «Газпром» Олексія Міллера про те, що Росія може ввести обмеження на постачання газу компаніям, які здійснюватимуть реверс до України.

Раніше голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив: «Поки ми уважно дивимося. Ніякого фізичного реверсу немає. Що може відбуватися далі? Мабуть, у перспективі настане момент, коли ми будемо вводити обмеження поставок газу в напрямку тих ділянок газогонів, де будуть зафіксовані реверсні поставки, з усіма наслідками для європейських компаній».

Останніми місяцями Україна почала реверсні постачання газу з країн Європи, який вона закуповує там дешевше, ніж у «Газпрому». Російський монополіст стверджує, що йдеться про «шахрайські» й незаконні схеми, за якими реверс відбувається тільки на папері, а Україні лишається російський газ. У Євросоюзі ж наголошують, що, за нормами ЄС і Енергетичного співтовариства, і фізичний реверс, і віртуальні зворотні потоки, так звані «свопи», цілком законні.

XS
SM
MD
LG