Доступність посилання

ТОП новини

До кінця року ціни в українських крамницях зростатимуть – експерт


@Shutterstock
@Shutterstock

Споживчі цини, зокрема, на продукти харчування ще зростатимуть, кажуть економісти. За їхніми словами, купівельна спроможність українців до кінця цього року знизиться майже на 20 відсотків. Так економісти прокоментували Радіо Свобода повідомлення голови Національного банку України Валерії Гонтаревої про те, що протягом нинішнього року інфляція може прискоритися до 17-19 відсотків.

Здешевлення гривні та зростання цін на житлово-комунальні послуги спричинили прискорення інфляції до майже 20 відсотків на рік, пояснюють економісти. У свою чергу девальвація гривні відбулася, зокрема, через те, що НБУ перенаситив ринок готівковою гривнею, здійснивши емісію. Офіційних повідомлень про те, скільки уряд надрукував грошей, немає, але експерти обсяг емісії оцінюють у 80-100 мільярдів гривень.

На думку президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, прогноз голови НБУ Валерії Гонтаревої щодо річної інфляції до 19 відсотків надто оптимістичний.

Треба зменшувати свої витрати, заощаджувати якомога більше. Ми перебуваємо у стані достатньо тривалої кризи
Володимир Лановий

«Ці показники прикрашені. Падіння буде більшим, якщо будуть включені усі пропозиції Міненерго щодо комунальних тарифів. Уряд не включає ті фактори, які б працювали на зростання реальної економіки. Він стурбований проблемами лише бюджету, валютної заборгованості країни. Треба зменшувати свої витрати, заощаджувати якомога більше. Ми перебуваємо у стані достатньо тривалої кризи», – переконує Лановий.

Коливання цін відбуватиметься практично з кожним кварталом – Новак

Інфляцію також прискорюють воєнні дії, додає голова Комітету економістів України Андрій Новак. Водночас, на його думку, прогноз голови Нацбанку є цілком реалістичним. Певним стримуючим фактором щодо інфляції буде анонсоване урядом заморожування соціальних виплат. Утім, таке обмеження доходів стане доволі відчутним для населення, адже зростання споживчих цін триватиме до кінця нинішнього року, каже Андрій Новак.

Коливання цін впродовж фінансового року триває практично з кожним кварталом
Андрій Новак

«Впродовж фінансового року ціни зростають коливаннями. Працює влітку, зокрема, сезонний фактор на дуже багато товарів, зокрема, продуктів харчування. Взимку відбувається дія іншого сезонного фактору. Тому коливання цін впродовж фінансового року триває практично з кожним кварталом», – наголошує Новак.

Кредитування майже заблоковане – Охріменко

Від прискореної інфляції потерпають не лише громадяни, а й банківські установи, зауважує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами, вартість депозитів та кредитів вже сягнула своєї вищої межі, а це у свою чергу обмежує обсяг операцій з цими банківськими продуктами.

Кредитування майже заблоковане тому, що дуже великі відсотки за кредитами. Вище підіймати немає ніякого зиску
Олександр Охріменко

«Вже немає куди підійматися вартості депозитів. Деякі банки навіть трішки знизили вартість депозитів. Вони розуміють, що брати дуже дорогі депозити – це надмірний ризик. Кредитування майже заблоковане тому, що дуже великі відсотки за кредитами. Вище підіймати немає ніякого зиску – лише зростає ризик. Це дуже негативно впливає на банківську систему», – зазначає Охріменко.

Експерти наголошують, що коли НБУ і надалі друкуватиме гривні, то інфляція може прискоритися до показників значно вищих за названі Валерією Гонтаревою і уряд може взагалі втратити контроль над цим процесом.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG