Доступність посилання

ТОП новини

В Україні ідея «русского мира» зазнала краху – соціологи


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Україні зазнала краху ідея «русского мира», як і пропозиція щодо входження України до Митного союзу. Про це свідчать соціологічні опитування, проведені Центром Разумкова за сприяння Майдану закордонних справ у червні цього року.

Як зазначив на презентації досліджень експерт Майдану закордонних справ Олександр Хара, після Революції гідності та початку Росією «гібридної» війни проти України, різко зменшилась кількість прихильників співпраці з Росією і значно побільшало проєвропейськи налаштованих українців.

«Красномовна у цьому плані оцінка відсутності загроз для України з боку європейської спільноти – понад 70 відсотків, тим часом як 73 відсотки респондентів вважають, що загроза іде з боку Росії. Кількість тих, хто вважає, що треба поглиблювати взаємини з Євросоюзом, становить 64,2 відсотка, і лише 4 відсотки респондентів вважають, що треба припинити співпрацю з європейською спільнотою», – зазначив Хара.

За словами експерта Центру Разумкова Михайла Міщенка, більшість українців наразі сприймають Росію «різко негативно, якщо не відверто ворожо». Виняток становить Донбас, зазначив експерт.

Центр Разумкова і Майдан закордонних справ рекомендують українському урядові розробити нову концепцію відносин з Росією, завданнями якої є припинення дестабілізуючої ролі Москви на Донбасі, обмеження приватизації українських стратегічних об’єктів капіталом (інвесторами) російського походження і перегляд реалізації низки українсько-російських міждержавних угод.

XS
SM
MD
LG