Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора протестує проти агресії Росії


Київ – 11 тисяч кілометрів європейських доріг подолають цього місяця київські автомайданівці, що спільно з діаспорянами створили проект West wing. В 14 містах Європи автомобілісти збиратимуть підписи під петицією до Європарламенту щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Акції проти війни і російської агресії українці діаспори проводять по всьому світу. Це демонстрації, пікетування посольств, автопробіги, паради, а також збір гуманітарної допомоги українським військовим.

Координаторами групи також є Дмитро Макієнко (Оттава), Марія Аль-Масані (Оттава), Катерина Терещенко (Торонто), та Анна Ударова (Вінніпег)

Науковець Інна Платонова родом із Одещини приїхала до Канади 11 років тому на стажування і залишилася. Саме вона створила Фейсбук-групу «Російськомовні Канади за Мир», яка стала відповіддю на посилення пропаганди Кремля та українофобії в соціальних мережах для російськомовних мешканців Канади.

«Зараз іде такий потік бруду й брехні про Україну, і все це обговорюється в соцмережах, там є навіть відверті заклики до насилля над українцями, там ця українофобія заохочується. Виникла ідея створення групи – альтернативної платформи для людей, які не підтримують війну в Україні, і де можна проводити інформаційну роботу з метою викривання пропаганди Кремля. Наша група об’єднує не тільки українців, але й росіян та вихідців з інших країн, які не підтримують війну в Україні. І таких більшість», – каже активістка.

Учасники групи збирають кошти для біженців зі Сходу України та проводять акції протесту. Однією з них стала демонстрація біля французького посольства проти продажу Францією десантних кораблів класу «Містраль» Росії.

«На цій акції до нас приєдналася жінка з плакатом «Люди Венесуели разом з людьми України». Ми почали говорити з людьми з інших громад – Венесуели і Сирії і провели з ними акцію «Хода і молитва за мир: Сирія, Україна, Венесуела». Адже ми бачимо, що Путін бере участь у конфліктах у цих трьох країнах. Ми пройшли десь 2 кілометри, дійшли до пам’ятника Прав людини, де в нас була молитва представників різних релігійних течій», – розповіла Інна Платонова.

У Литві богослужіння за мир в Україні проходять майже щодня. А в червні місцеві католики й паломники з України молилися за мир спільно.

Це все – зусиллями простих людей

«Моральна підтримка є постійна, скажімо, починаючи з листопада тривають служби Божі майже кожного дня. І найрізноманітніші концерти відбувалися, заходи, мітинги, пікети – все що тільки хочеш. Також люди матеріально помагають, тим, що необхідно війську. Це все – зусиллями простих людей», – розповів Радіо Свобода ініціатор заснування української громади у Литві Василь Капакан.

А київський Автомайдан спільно з діаспорою створив проект West wing, липні Автомобілісти подолають 11 тисяч європейських доріг, щоб надати світу правдиву інформацію про Україну, говорить активіст Кирило Марлінський.

«Будуть проведені акції, круглі столи. Буде брати участь діаспора, громадські організації, представники європейських політичних структур та бізнес-асоціації», – зазначає він.

Політологи впевнені, що такі акції закордоном є дійсно ефективними й дієвими. Завдяки діяльності української діаспори місцеве населення дізнається про ситуацію в Україні, починає перейматися її проблемами і правильно сприймати те, що читає або бачить у ЗМІ.

Водночас, дослідник Канадського інституту українських досліджень Тарас Кузьо каже, що діаспора може більше.

«Представники діаспори завжди мене та інших питають, як допомогти. Я відповідаю: найняти високооплачуваних, високопрофесійних військових радників, які будуть не воювати, а радити, як вести боротьбу з повстанським рухом», – наголосив він в інтерв’ю «Голосу Америки».

Окрім такої допомоги, діаспоряни займаються збором коштів. Так, українки з Прикарпаття, які нині працюють в італійській провінції Бергамо, зібрали близько двох з половиною тисяч євро для допомоги військовим 114-ї бригади тактичної авіації.

А українець, актор канадського «Цирку Дю Солей» Віктор Кі, який живе зараз в Америці, передав на потреби української армії 60 тисяч доларів, які зібрав завдяки своєму Фонду Viktor Kee Foundation.

Водночас голлівудська акторка Міла Куніс, що виїхала з України в 7 років, заявила що українкою себе не вважає.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG