Доступність посилання

ТОП новини

На сході України відповідальність на обох сторонах – російська правозахисниця


Проросійські бойовики біля Луганська, 2 липня 2014 року
Проросійські бойовики біля Луганська, 2 липня 2014 року

Москва – Російські правозахисники повернулися з міст сходу України. Їхня критика стосується і сепаратистів, і сил АТО. Про те, що не слід все пояснювати труднощами воєнного часу, і про те, що правозахисники побачили своїми очима в Донецькій і Луганській областях, в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла голова Московського бюро «Г’юман Райтс Вотч» Тетяна Локшина.

Шо стосується заручництва, тортур і жорстокого поводження – це ті порушення, злочини з боку сил так званих «ДНР» і «ЛНР
Тетяна Локшина
Тетяна Локшина

– Те, що відбувається під час війни, чи то збройний конфлікт міжнародного характеру, або, як в даному випадку, не міжнародного характеру, регламентується законами війни, тобто міжнародним гуманітарним правом. Є речі, які робити ні в якому разі не можна, які взагалі не мають виправдання. Це, безумовно, те, що стосується заручництва, тортур і жорстокого поводження. І це ті порушення, неприпустимі злочини з боку сил так званих «ДНР» і «ЛНР», які ми документували як протягом цього відрядження, так і під час попереднього відрядження місяць тому.

Що стосується безпосередньо українських військових. Ми з колегою виїжджали в Красний Лиман, і в Красному Лимані нас цікавила ситуація навколо місцевої залізничної лікарні, яка була обстріляна, коли українські сили брали під контроль місто. Крім повідомлень безпосередньо про обстріл лікарні, у російській пресі були повідомлення про те, що в цій лікарні розстріляли поранених «ополченців». Ми дійсно підтвердили, що обстріл лікарні стався і, з великою ймовірністю, був навмисним. Але поспішаю додати, що ніякого підтвердження, що там розстрілювали якихось поранених або непоранених «ополченців», теж немає.

– За підсумками цієї поїздки ви готуєте якусь доповідь?

– Ми ще не знаємо, в якому форматі буде ця доповідь, де будуть зібрані дані з декількох наших відряджень. Перший короткий матеріал, за результатами нашої роботи в станиці Луганська, я вже випустила – він на сайті «Г’юман Райтс Вотч». Що стосується ситуації в Луганській області, тих порушень, які ми зафіксували, то ми говоримо як про утримання заручників силами «ополченців», зокрема в підвалі Луганської адміністрації, що є абсолютно неприпустимим з точки зору міжнародного гуманітарного права, і що необхідно притягнути винних до відповідальності. І ми говорили про авіаудар по Станиці Луганській, по Кондрашівці, в результаті якого загинули люди і в результаті якого були дуже серйозні руйнування.

– На що б Ви звернули увагу українського керівництва з точки зору прав людини?

Відповідальність обох сторін конфлікту полягає в тому, щоб робити все можливе для зниження шкоди для цивільного населення

– Зараз, коли українські сили зайняли Слов’янськ, зараз, коли ми читаємо в інформаційних повідомленнях про те, що будуть блоковані Донецьк і Луганськ, я б хотіла звернути увагу українського керівництва на абсолютну необхідність дотримання норм міжнародного гуманітарного права, на те, що українські військові ні в якому разі не повинні перевищувати своїх повноважень, не повинні здійснювати непропорційних і довільних ударів по населених пунктах, в яких перебувають цивільні особи. З точки зору гуманітарного права, відповідальність обох сторін конфлікту полягає в тому, щоб робити все можливе для зниження шкоди для цивільного населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG