Доступність посилання

ТОП новини

Чи з’являться у диверсантів на Донбасі літаки й кораблі?


Бойовик з угрупування «ДНР», яке в Україні визнано терористичним, Донецьк, 7 липня 2014 року
Бойовик з угрупування «ДНР», яке в Україні визнано терористичним, Донецьк, 7 липня 2014 року

Київ – Чи можуть з’явитися авіація та плавзасоби в проросійських екстремістів із угруповань «ДНР» та «ЛНР», які контролюють кілька районів Донецької та Луганської областей? Лідери бойовиків заявляють, що вже мають літак, який скоро відремонтують. Прикордонники фіксують активність гелікоптерів та катерів біля українських кордонів. Ця техніка може з’явитися в бойовиків під виглядом відбитої в української армії, прогнозують в парламентському комітеті з нацбезпеки та оборони. Частина ж експертів вважає, що на сьогодні така загроза є малореальною.

Українська влада має намір продовжити наступ на захоплені бойовиками території, що ж до великих міст – то їх блокуватимуть, щоб примусити проросійських екстремістів здатися. Про це заявив у понеділок журналістам речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

«Відбувається блокування підходів до міст, щоб до бойовиків не надходило ні озброєння, ні жива сила, ні інші ресурси. Для мирних жителів це блокування означає що вони можуть пройти крізь блокпости й отримати допомогу», – зауважує Лисенко.

Бойовики угрупування «ДНР» крадуть танк з музею Великої вітчизняної війни в Донецьку, 7 липня 2014 року
Бойовики угрупування «ДНР» крадуть танк з музею Великої вітчизняної війни в Донецьку, 7 липня 2014 року

Про те, що наступ на контрольовані екстремістами населені пункти продовжиться, неодноразово говорив і президент України Петро Порошенко.

За останні дні українські військові та силовики звільнили п’ять міст на Донеччині, диверсанти з Росії й місцеві екстремісти, які їх утримували, відступають, однак це не свідчить про намір Кремля сприяти деескалації конфлікту, вважає перший заступник голови Держприкордонслужби Павло Шишолін. На доказ він наводить ситуацію на кордоні.

«На території Російської Федерації (біля українського кордону) накопичується військова техніка, зокрема важка бронетехніка, БТРи. Наведу останній приклад: в російське селище Валуйки на кордоні з Харківщиною прибуло 10 вертольотів, вони і зараз там», – зазначив посадовець.

«Агресору найбільше бракує підтримки з повітря» – Сиротюк

Юрій Сиротюк
Юрій Сиротюк

Одночасно керівники угрупування «ЛНР», яке українська прокуратура визнала терористичним, запевняють, що в них з’явиться своя авіація. Мовляв, вони захопили український військовий літак Су-25, який здійснив аварійну посадку. І ремонтують його. Цю інформацію підхопили російські медіа.

Не виключено, що російські літаки й вертольоти «випливуть» на Донбасі під виглядом відбитих в української армії, припускає депутат-свободівець, член парламентського комітету з національної безпеки та оборони Юрій Сиротюк.

Під час гібридної війни проти України, Російська Федерація не гребує ніякими засобами. Це і агентура, й інформаційна війна, й важке озброєння
Юрій Сиротюк

«Під час гібридної війни, яку веде проти України Російська Федерація – вона не гребує ніякими засобами. Це і агентура, й інформаційна війна, й важке озброєння – не бракує нічого. Єдине, в чому Росія відчувала нестачу, – це відсутність у терористів авіації. Українські вояки досі мають перевагу в повітрі. Я гадаю, будуть спроби сухопутним шляхом перекинути до України російські гелікоптери і підіймати їх у повітря вже в Україні. Літаки – можуть перегнати з Криму, з числа української авіації, яку там захопили російські війська», – прогнозує Юрій Сиротюк.

За словами депутата, виникає багато питань щодо того, як колона бойовиків змогла вислизнути зі Слов’янська та дійти до Донецька. Частина громадських активістів у соцмережах припускає, що могли бути домовленості між силами АТО й екстремістами.

Однак військовий експерт Дмитро Тимчук вважає такий сценарій нереальним. У керівництві армії та силовиків заявляють, що артилерія знищила частину колони, решта – розсіялася. Також є припущення, що в частині транспорту сепаратистів були заручники.

Юрій Сиротюк, зі свого боку, припускає, що в Азовському і навіть у Чорному морях діятимуть диверсійні групи на човнах. Вони матимуть завдання розхитати ситуацію на всьому узбережжі, аж до Одеси. Відтак Сиротюк радить не сповільнювати антитерористичну операцію, а паралельно – посилити військовий контингент на узбережжях та в Одесі зокрема, і повністю перекрити кордон із Придністров’ям.

Державна прикордонна служба вже фіксує поодинокі спроби диверсантів висадитися човнами на українське узбережжя. Так, 5 липня група з 15 диверсантів атакувала пункт технічного спостереження на азовському узбережжі Донеччини, українські вояки відбили напад, але один із них загинув.

Повідомлення про «авіацію» «ЛНР» та «флот» «ДНР» – це радше прояв інформаційної війни, аніж реальні наміри, вважає експерт з питань безпеки Юрій Костюченко. Але він радить керівникам АТО не втрачати пильність.

Тут більше інформаційної складової: екстремісти говорять більше, ніж можуть зробити зараз. Але в тих, хто їх підтримує, можливості дуже великі
Юрій Костюченко

«Тут більше інформаційної складової: екстремісти говорять більше, ніж можуть зробити зараз. Але в тих, хто їх підтримує, можливості дуже великі. Тому (силовикам) треба зважувати всі подібні повідомлення перед тим, як щось робити чи не робити», – зазначає Костюченко.

За підрахунками Нацгвардії, лише на Луганщині російські диверсанти й місцеві екстремісти, що їх підтримують, мають понад 20 танків та півтори сотні одиниць іншої бронетехніки. Вся ця техніка зосереджена на меншій частині області, навколо обласного центру та сусідніх з ним міст, які контролюють бойовики. Велику кількість бронетехніки екстремістів місцеві жителі бачать у Донецьку. Однак, за даними керівництва АТО, сьогодні бойовики не мають у своєму розпорядження ніякої діючої авіації й жодного військового катера.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG