Доступність посилання

ТОП новини

Україна звертається до міжнародних інституцій через дії Росії на сході й у Криму – Мін’юст


Україна звернулася до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) та Міжнародного морського арбітражу, щоб витребувати в Росії відшкодування збитків через її дії у Криму та на сході країни, сказав сьогодні міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу в Києві.

«Ми зафіксували 3360 фактів порушень російськими компаніями нашого авіаційного простору й нараховуємо штрафні санкції – щодня це близько 1 мільйона доларів. Станом на вчора це було понад 200 мільйонів гривень», – наводить його слова агентство «Інтерфакс-Україна».

Як сказав міністр, скарга передбачає компенсацію російською стороною цих збитків. «Процедура розгляду є такою: ICAO констатує факт незаконності перетину нашого авіаційного простору, а потім зобов’язує Росію компенсувати збитки», – пояснив він.

При цьому Петренко сказав, що Росія, ймовірно, ухилятиметься від виконання цього зобов’язання, й тоді наступним етапом буде подання заяви про виключення Росії з ICAO. В такому разі, сказав він, російські авіакомпанії втратять право літати над територіями країн-учасниць ICAO.

Міністр також додав, що аналогічні процедури проводять щодо морських портів: «Там відбудеться схожа процедура їхнього внутрішнього арбітражу, буде виставлено рахунок щодо наших збитків за втрату можливості користуватися нашими портами».

«Ми порушимо питання виключення Росії з відповідної конвенції, щоб їхні кораблі не заходили в порти, а також про компенсацію наших збитків», – наголосив Петренко.

Росія після незаконної окупації українського Криму оголосила про його анексію і вважає наразі півострів «своєю територією». Цієї анексії не визнає майже вся міжнародна спільнота, зокрема, Генеральна асамблея ООН.

XS
SM
MD
LG