Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС зафіксоване різке зростання прохань про притулок з боку українців


Європейська служба підтримки прохачів притулку зафіксувала різке збільшення звернень про притулок в країнах ЄС з боку громадян України. Кількість звернень від українців на місяць зросла в 7 разів порівняно з періодом до окупації Криму та бойових дій на сході України. Проте експерти вказують, що переважно за наданням притулку звертаються ті, хто вже перебуває на території однієї з 28 країн-членів ЄС.

Минулого року понад 435 тисяч людей звернулося про надання притулку в країнах ЄС. Це на 30 відсотків більше порівняно з 2012 роком.

Кількість українців-прохачів притулку в абсолютних цифрах, можливо, не є занадто великою, але має стійку тенденцію до збільшення.

За даними Європейської служби підтримки прохачів притулку (ЄСППП), за період з березня по травень цього року понад 2 тисячі українців попросили притулок в країнах ЄС.

«Останніми місяцями спостерігаємо значне підвищення кількості громадян України – прохачів притулку. І хоча цифра – 2 тисячі – може здаватися не дуже великою, але я б сказав, що ця цифра є все ж значною. І вона вказує на тенденцію», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода телефоном з Мальти, де розташовано штаб-квартиру ЄСППП, її речник Жан-П’єр Шембрі.

За його словами, раніше – до української кризи – зазвичай біля сотні громадян України подавали прохання про отримання притулку в країнах ЄС. Нині цифра становить близько 700 звернень на місяць – себто зростання в 7 разів кількості місячних звернень!

Розпорошена географія

За даними ЄСППП, яка є офіційно інституцією ЄС, українці просять притулок «рівномірно» – тобто, хоча щодо кількості українських звернень лідером є Польща, – однак громадяни України просять притулок і в інших країнах ЄС – Німеччині, Італії, Британії, Франції тощо.

Роберт Віссер, директор ЕСППП, каже, що більшість українських шукачів притулку вже перебувають на території ЄС, потрапивши туди традиційними міграційними маршрутами, переважно шукаючи роботу в Польщі й інших країнах ЄС.

«Можливо, це перший крок до довготривалої тенденції», – додає, однак, Віссер.

Вплив Криму і Донбасу

Експерти ЄППП напряму пов’язують зростання кількості прохачів притулку з України з бойовими діями на сході України і ситуацією в Криму.

Українські прохачі притулку переважно вже перебувають на території тієї чи іншої країни ЄС
Жан-П’єр Шембрі

«Ситуація в Україні, звичайно, впливає на кількість прохачів притулку. Наші дані свідчать, що переважно це люди, які вперше подають прохання про притулок. Також наші дані свідчать, що українські прохачі притулку переважно вже перебувають на території тієї чи іншої країни ЄС, – але не всі, звичайно», – зазначає Шембрі.

В експертів ЄСППП немає, однак, даних щодо того, звідки саме в Україні походять прохачі притулку – чи це переважно біженці з Криму чи з Донецької та Луганської областей. «Таких даних у нас немає», – сказав Шембрі.

Щодо інших країн, то на першому місці серед прохачів притулку в ЄС перебувають сирійці. Потім ідуть росіяни (переважно мешканці північного Кавказу), афганці, пакистанці, сомалійці та мешканці західних Балкан (переважно Косово).

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG