Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує проти «незаконного вивезення до Росії захопленої терористами Надії Савченко»


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Міністерство закордонних справ України висловило «рішучий та категоричний протест у зв’язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко – військовослужбовця Збройних сил України, яка раніше була захоплена представниками терористичних збройних формувань, що діють на сході України».

«Це є ще одним підтвердженням того, що терористи планують і реалізовують свої злочини на території України у тісній зв’язці зі спецслужбами Російської Федерації», – наголошено в заяві.

Відкрито викрадаючи громадян України на її території, російська влада не лише порушує всі можливі норми міжнародного права, а й вже переступає елементарні норми пристойності і моралі, й такі дії не залишаться без адекватної відповіді з боку України і міжнародної спільноти, заявляє Київ.

Україна вимагає від російської сторони невідкладно надати українським офіційним представникам повну та вичерпну інформацію про обставини незаконного вивезення Надії Савченко до Росії, об’єктивно розслідувати цей факт і покарати винних, а також негайно допустити до громадянки України українського консула для надання правової допомоги.

«Очікуємо від російської сторони вжиття заходів із метою безумовного звільнення Надії Савченко з-під варти та її повернення найближчим часом на Батьківщину. Закликаємо міжнародне співтовариство засудити протиправні дії Росії, спрямовані на систематичне порушення прав та свобод громадян України, посилити тиск на російську владу, яка сьогодні, відчуваючи вседозволеність, перетворюється на реальну загрозу цивілізованому світові», – мовиться в заяві МЗС України.

Раніше стало відомо, що захоплена сепаратистами під Луганськом льотчиця Надія Савченко перебуває під вартою у слідчому ізоляторі в місті Воронежі в Росії. Там її підозрюють у причетності до загибелі двох російських журналістів під час антитерористичної операції в Україні, повідомила Радіо Свобода молодша сестра полоненої Віра Савченко з посиланням на її російського адвоката. За його словами, Надія Савченко перебуває в Росії ще з 23 червня.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів біля міста Щастя під Луганськом 18 чи 19 червня.

​(Відео допиту Надії Савченко невдовзі після захоплення її бойовиками угруповання «ЛНР», яке в Україні визнане терористичним)

17 червня в селищі Металіст під Луганськом загинули працівники Всеросійської держтелерадіокомпанії Ігор Корнелюк і Антон Волошин. За повідомленнями, вони потрапили в Україну нелегально і працювали серед бойовиків під час їхніх нападів на українські війська. За словами українських силовиків, російські журналісти надавали інформаційний супровід одній із терористичних груп.

Надія Савченко
Надія Савченко

XS
SM
MD
LG