Доступність посилання

ТОП новини

США і НАТО застерігають Афганістан від насильства через результати виборів


Президент США Барак Обама і генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен застерегли у вівторок від насильства через суперечливі результати президентських виборів в Афганістані і закликали вирішити ці суперечності якнайшвидше.

Президент США, як повідомив його речник Джош Ернест, заявив кандидатові на посаду президента Афганістану Абдуллі Абдуллі, що не може бути ніякого виправдання насильству чи неконституційним крокам у зв’язку з його твердженнями про фальсифікації на виборах.

Це призвело б до втрати Афганістаном фінансової допомоги і допомоги в галузі безпеки з боку США, застеріг Обама.

Генсекретар НАТО, зі свого боку, висловив глибоку стурбованість через звинувачення в фальсифікаціях і закликав подолати всі суперечки до того часу, як новообраний президент буде повинен до вересня підписати угоду про безпеку між Афганістаном і США.

Інакше, сказав Расмуссен, НАТО матиме великі труднощі з плануванням навчальних місій в Афганістані після 2014 року, якщо цієї угоди не буде до саміту НАТО на початку вересня.

Афганістан, поряд із Україною, був також серед головних тем розмови Обами і Расмуссена у вівторок у Вашингтоні.

Згадану угоду про безпеку відмовляється підписувати нинішній президент Хамід Карзай, який менш як через місяць залишає посаду; він заявляє, що її підписуватиме вже новий президент.

В Афганістані обидва кандидати заявляють про фальсифікації, що може відкласти оголошення остаточного результату. Незалежна виборча комісія Афганістану встановила останнім терміном для цього 22 липня, а на 2 серпня призначена інавгурація.

Абдулла Абдулла заявив сьогодні про свою перемогу на виборах після того, як виборча комісія оприлюднила попередній результат, за яким перемагає його суперник Ашраф Гані Ахмадзай із 54 відсотками проти 46. Але ці результати ще можуть змінитися через велике число скарг на порушення, через які може довестися перераховувати майже третину бюлетенів.

XS
SM
MD
LG