Доступність посилання

ТОП новини

Націоналізм виник на Східній Україні й нікуди звідси не подівся – дослідники ОУН


У Дніпропетровську історики обговорили маловідому діяльність націоналістичного підпілля
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

У Дніпропетровську історики обговорили маловідому діяльність націоналістичного підпілля

Дніпропетровськ – Історики Східної України об’єднались задля дослідження націоналістичного руху на своїх теренах. Перша наукова конференція, присвячена діяльності Організації українських націоналістів на Правобережжі у 1940-1950-х роках відбулась цими вихідними у Дніпропетровську. Дослідники доводять: у Східній Україні націоналістичне підпілля, хоч і не було таким потужним, як на Заході, але впливало на хід подій.

Роберт Покотило – дослідник ОУН в Східній Україні й син Володимира Покотила, провідника ОУН на Київщині в середині 40-х. Його батько, активіст націоналістичного підпілля і багаторічний в’язень ГУЛАГівських таборів, помер півроку тому, на 92-му році життя. Встиг лишити по собі аудіоспогади й мемуари, все це книгою в кілька сотень сторінок син збирається видати незабаром.

Роберт каже: про свою участь в ОУН батько почав розказувати йому, лише коли він став дорослим, на початку 80-х. Найбільше, зазначає син, його вразив випадок з батькового життя часів війни: Володимир Покотило, псевдо «Орел», вступив до радянського партизанського загону, аби вести агітацію за незалежність України. Коли в одну ніч він вивісив над табором жовто-блакитний стяг, його схопили й вирішили стратити. Розстріл доручили комсомольцеві, шкільному товаришеві Покотила. Після поранення в голову, розказує син, батькові вдалось вижити дивом.

«Як прийшов Горбачов, тоді він мені вже все оповів. Він записував, я записував. Я на нього «тиснув», щоб він пригадував. Щось я записував на диктофон, на відео. Але багато речей він позабував. Він почав писати про націоналістичний рук на Київщині ще при німцях», – поділився з Радіо Свобода син провідника ОУН на Київщині Роберт Покотило.

Націоналістичне підпілля на Сході спиралося на місцевих – дослідник

Дослідженням трагічних сторінок діяльності ОУНівського підпілля на Правобережній Україні займаються історики з різних міст – Донецька, Луганська, Миколаєва, Харкова. Сходяться в одному: «столицею» патріотичного руху у цілій Східній Україні в роки Другої світової війни був Дніпропетровськ. В окупованому німцями місті був крайовий провід ОУН, тут тоді нелегально жив і діяв Василь Кук, останній головнокомандувач УПА. Улітку 1943 року серед близько 5 тисяч підпільників та симпатиків ОУН на Дніпропетровщині переважну більшість складали місцеві жителі. Юрій Щур, історик із Запоріжжя, досліджує Наддніпрянщину, спростовує поширену думку про західноукраїнську обмеженість націоналістичного руху.

Дуже легко нацистським спецслужбам було вирахувати оунівця-західняка. Їх говірка легко видавала. А ще, що цікаво, – видавав їх одяг, зокрема пальто й туфлі. Тут так не ходили
Юрій Щур

«Сам націоналізм виник на Східній Україні й нікуди звідси не дівався. Основну масу членів підпілля складали все ж таки місцеві. Якщо взяти мою Запорізьку область, то серед 200 активістів оунівці Західної України складали чоловік 15. Дуже легко нацистським спецслужбам було вирахувати оунівця-західняка. Їх говірка легко видавала. А ще, що цікаво, – видавав їх одяг, зокрема пальто й туфлі. Тут так не ходили. Місцеві ходили в кирзаках», – зазначає Юрій Щур.

Українські історики поступово заповнюють пробіли в літописі націоналістичного руху на Східній Україні. Володимир Іванченко досліджує досі майже нерозроблену тему – ОУНівське підпілля в Криму, відстежує долі репресованих націоналістів із Сімферополя, Джанкоя, Алушти. Однак історик каже: після анексії півострова безцінні архівні матеріали, необхідні йому для роботи, не доступні, їхня доля невідома.

Є стереотип, що націоналістичного підпілля на Донбасі та в Криму взагалі не було. Ні, воно було, але не було таким потужним
Володимир Іванченко

«Станом на березень 2014 року діяв архів служби СБУ, в якому зберігались документи. Після березня не готовий сказати, яка доля цих документів. Це наукове питання, яким історики мало цікавились. Є стереотип, що націоналістичного підпілля на Донбасі та в Криму взагалі не було. Ні, воно було, але не було таким потужним. І, приміром, у Криму воно мало підтримку серед місцевих мешканців – українського, російського і навіть кримськотатарського походження», – сказав Радіо Свобода дослідник.

Вивчати націоналістичний рух у Східній Україні в минулому столітті, кажуть історики, треба продовжувати: «білих» плям ще багато. Крім того, вважають вони, такі дослідження дають змогу краще зрозуміти сучасність.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG