Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заявляють, що затримали Надію Савченко «без документів, під виглядом біженки»


Надія Савченко
Надія Савченко

Слідчий комітет Росії заявляє, що українську льотчицю Надію Савченко затримали «без документів, під виглядом біженки», коли вона сама перетнула кордон Росії.

«І при перевірці документів в одному з населених пунктів вона була затримана для встановлення особи. Після цього з’ясувалося, що Савченко проходить як підозрювана у кримінальній справі про вбивство російських журналістів», – заявив представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

Як заявляє прес-служба російського відомства, затримання проводили «в суворій відповідності до російського законодавства». «Звинувачення Савченко пред’являлося у присутності адвоката і перекладача, а про сам факт затримання відразу ж було повідомлено посольство України в Росії», – мовиться в повідомленні на сайті СКР.

За повідомленням, Савченко обвинувачують «в причетності до вбивства журналістів ВДТРК поблизу Луганська». За клопотанням слідства судом щодо Савченко обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, заявили в Слідчому комітеті. Льотчиці висунули звинувачення за статтею «пособництво у вбивстві двох і більше осіб у зв’язку із здійсненням службової діяльності, суспільно небезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб».

(Відео допиту Надії Савченко невдовзі після захоплення її бойовиками угруповання «ЛНР», яке Україна визнане терористичним)

«Встановлено, що Савченко є військовослужбовцем Збройних сил України за військовою спеціальністю «оператор-навідник вертольота Мі-24». За даними слідства, під час воєнних дій в районі Луганська в червні поточного року Савченко взяла відпустку і вступила в батальйон «Айдар». Дізнавшись координати розташування групи російських журналістів ВГТРК та інших цивільних осіб під Луганськом, вона передала їх бойовикам. Після цього саме за цими координатами був проведений мінометний обстріл, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин», – мовиться в повідомленні російського Слідчого комітету.

Міністерство закордонних справ України напередодні висловило «рішучий і категоричний протест у зв’язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко – військовослужбовця Збройних сил України, яка раніше була захоплена представниками терористичних збройних формувань, що діють на сході України».

«Це є ще одним підтвердженням того, що терористи планують і реалізовують свої злочини на території України у тісній зв’язці зі спецслужбами Російської Федерації», – наголошено в заяві.

Надія Савченко
Надія Савченко

Раніше стало відомо, що захоплена сепаратистами під Луганськом льотчиця Надія Савченко перебуває під вартою у слідчому ізоляторі в місті Воронежі в Росії. Там її підозрюють у причетності до загибелі двох російських журналістів під час антитерористичної операції в Україні, повідомила Радіо Свобода молодша сестра полоненої Віра Савченко з посиланням на її російського адвоката. За його словами, Надія Савченко перебуває в Росії ще з 23 червня.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів біля міста Щастя під Луганськом 18 чи 19 червня.

Російські журналісти загинули біля селища Металіст під Луганськом 17 червня, коли вони у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових.

Надія Савченко
Надія Савченко

XS
SM
MD
LG