Доступність посилання

ТОП новини

В адміністрації президента обіцяють залучити міжнародні інстанції для звільнення Надії Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

В адміністрації президента України обіцяють залучити міжнародні інстанції для повернення льотчиці Надії Савченко, яку захопили в полон бойовики і яка зараз перебуває в СІЗО в Росії.

«Фактично йдеться про те, що нашого громадянина викрадено з території України і тримають за кордоном. Це абсолютно неприйнятна ситуація», – сказав заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

Він нагадав, що МЗС України вже відреагувало відповідною нотою російській стороні. «Це не єдиний випадок, проте він є резонансним. Я не можу розкрити всі моменти, яким чином президент України впливає на цю ситуацію, …але ці питання щодо кожної людини перебувають на контролі у президента, відповідних органів влади України», – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи може відбутися обмін українців, які перебувають у Росії, на громадян Росії, затриманих в Україні, Чалий сказав: «Наші спеціальні структури працюють над різними схемами, і часто оголошення цього може зашкодити конкретним випадкам». За його словами, українська сторона має списки всіх затриманих людей, триває робота щодо їхнього звільнення.

Водночас, як заявив керівник прес-служби президента Андрій Жигулін, Порошенко доручив Генеральній прокуратурі і Міністерству закордонних справ розібратися в ситуації з українською льотчицею Надією Савченко.

Слідчий комітет Росії повідомив, що льотчицю обвинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на сході України.

Міністерство закордонних справ України вчора висловило «рішучий і категоричний протест у зв’язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко – військовослужбовця Збройних сил України, яка раніше була захоплена представниками терористичних збройних формувань, що діють на сході України».

Учора стало відомо, що захоплена сепаратистами під Луганськом льотчиця Надія Савченко перебуває під вартою у слідчому ізоляторі в місті Воронежі в Росії. Там її підозрюють у причетності до загибелі двох російських журналістів під час антитерористичної операції в Україні, повідомила Радіо Свобода молодша сестра полоненої Віра Савченко з посиланням на її російського адвоката. За його словами, Надія Савченко перебуває в Росії ще від 23 червня.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів біля міста Щастя під Луганськом 18 чи 19 червня.

XS
SM
MD
LG