Доступність посилання

ТОП новини

Полонених жінок бойовики катують нарівні з чоловіками – Марія Томак


Жінки немирної України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:59 0:00

Громадські активісти зафіксували чимало випадків, коли до полонених жінок бойовики застосовували тортури не менш жорстокі, ніж до чоловіків. Про це в ефірі програми Радіо Свобода «Ми разом» заявила Марія Томак, представник Центру громадянських свобод.

За словами активістки, нещодавно вона спілкувалася з двома жінками, яких особливо жорстоко катували озброєні сепаратисти. Одну – нещадно били, іншу – різали ножем, зокрема в зоні грудей, каже Томак. Нападники звинувачували жінок у причетності до «Правого сектору» й активності під час Майдану. Катування офіційно підтвердили київські медики, вже після звільнення обох бранок.

За словами Марії Томак, потрапити у полон до сепаратистів найбільше ризикують жінки, які зараз перебувають в зоні АТО, особливо ті, хто допомагає українській армії (привозять провізію чи амуніцію, надають медичні послуги). Не менше загроз, каже активістка, існує й для соціально активних жінок, які не приховують свою проукраїнську позицію.

Тим часом, у Росії захоплену бойовиками в Україні льотчицю Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів під Луганськом. Влада України закликає Росію звільнити Савченко, заявляючи про «фактично викрадення» громадянки України.

XS
SM
MD
LG