Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Олланд знову закликають Путіна вплинути на сепаратистів в Україні


(архівне фото)
(архівне фото)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком заявили у середу, що закликають Росію вчинити належний вплив на сепаратистів в Україні і відвернути наплив озброєнь і бойовиків із Росії до України, повідомив речник німецького керівника Штеффен Зайберт.

Влада Росії мала б вчинити тиск на сепаратистів, щоб змусити їх до переговорів, і взяти під дієвий контроль російсько-український кордон – так, зі свого боку, передали думку європейських керівників у Єлисейському палаці.

За цим повідомленням, вони також домовилися наступними днями розмовляти на цю тему з президентом Росії Володимиром Путіним.

У розмові йшлося про становище в нещодавно визволених містах, які були окуповані сепаратистами, зокрема, Слов’янську.

Меркель і Олланд високо оцінили рішення Порошенка про стриманість у воєнних засобах, щоб берегти цивільне населення.

Крім того, вони наголосили на важливості якнайшвидше прийти до політичного залагодження, яке ґрунтувалося б на двосторонньому припиненні вогню, створенні механізму моніторингу кордону з участю ОБСЄ і звільненні всіх заручників, мовиться в повідомленнях. Вони також висловили сподівання, що для обговорення двостороннього припинення вогню і втілення мирного плану вдасться поновити дискусії з участю сепаратистів.

Зі свого боку, прес-служба українського керівника повідомила, що Порошенко звернув увагу співрозмовників: ситуація залишається напруженою через концентрацію терористів у Донецьку та надходження їм озброєння через російсько-український кордон.

При цьому співрозмовники констатували відсутність прогресу з боку Росії у виконанні раніше досягнутих домовленостей, мовиться в повідомленні.

Порошенко наголосив, що члени тристоронньої контактної групи відкриті для обговорення різних варіантів щодо місця та часу наступного засідання, але інша сторона не демонструє такої готовності, повідомила його прес-служба.

Раніше цього ж дня в адміністрації президента заявляли, що офіційний Київ не проводитиме переговорів із представниками сепаратистських організацій, які Україна визнає терористичними.

«Поки що не йдеться про офіційні переговори з терористами, це неприпустимо. Але контактна група, яка вже збиралася з участю ОБСЄ, посла (Росії) Михайла Зурабова й Леоніда Кучми, готова й далі проводити ці консультації», – сказав заступник голови адміністрації Валерій Чалий.

За його словами, Україна, зі свого боку, зробила все, щоб розв’язати ситуацію у східних регіонах мирним шляхом, але на сьогодні «немає адекватної відповіді від іншої сторони».

Днями міністр оборони Валерій Гелетей заявляв, що одностороннього припинення вогню з боку українських підрозділів, залучених в антитерористичній операції, більше не буде. Будь-які переговори можливі винятково після остаточного складення зброї бойовиками, наголосив він.

XS
SM
MD
LG