Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Війна реформи не зупинить


Київ – Обговорити майбутні реформи та поточну ситуацію в Україні – з цією метою президент Петро Порошенко 9 липня зустрівся з представниками українських громадських організацій. Деякі з них принесли на цю зустріч розроблені власноруч пакети реформ. Президент закликав усіх громадських активістів долучатися до процесу реформування держави, і запевнив, що зміни в усіх сферах життя почнуться якнайшвидше, і для цього не треба чекати завершення військових дій на Донбасі.

Президент Петро Порошенко висловив своє бачення ситуації в Україні. За його словами, драматичні події, які почалися на Майдані в грудні 2013 року, продовжилися в Криму та на Донбасі – це фактично боротьба України за незалежність, адже більшість держав світу, за його словами, здобували свободу в боротьбі.

«Україна ж 23 роки тому отримала державність як подарунок з неба», – цією думкою Порошенко розпочав свою зустріч із українськими громадськими активістами.

За його словами, на початок його президентства Україна мала 350 кілометрів повністю відкритого кордону на Донбасі, мала армію, яка не хотіла працювати, «кілька проплачених провокаторів могли заблокувати батальйон спецназу», – сказав Порошенко. Нині, зауважив президент, ще варто пошукати у світі такі збройні сили, коли солдати на блокпостах аплодували б наказу закінчити режим припинення вогню, як це було в Україні. За 10 днів ареал, який контролюють терористи, зменшився вдвічі, дії силовиків та армії були блискучими, вони дбали передовсім про безпеку мирних мешканців, зауважив Петро Порошенко. На прикладі звільненого Слов’янська та інших міст можна побачити, як формується нова українська армія, як невпізнанно змінюється країна.

«Ще не стихли постріли, через три години після звільнення Слов’янська від терористів туди прибули колони з гуманітарною допомогою. Зараз там є світло, за 5 діб – буде водопостачання. Ремонтники працюють цілодобово. Ми маємо показати, яким є звільнений Слов’янськ, і яким він був, коли його контролювала ця наволоч, яка зараз розбіглася, і вже хоче тероризувати мирний Донецьк», – зазначив керівник держави.

Порошенко про реформи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Водночас Петро Порошенко наголосив, що зараз влада змушена опікуватися в першу чергу військовими діями. Але це не повинно завадити проведенню реформ, яких вимагав Майдан. Працювати над цим доведеться паралельно з відновленням миру на сході держави. Президент закликав громадських активістів та пересічних українців долучатися до розробки й реалізації реформ.

На зустріч з президентом прийшли більше ніж 1000 активістів. Були серед них і відомі учасники Майдану в Києві, й представники громадських організацій із різних регіонів. Пізніше, коли президент завершив своє вступне слово, він залишився у залі й вислуховував усі концепції реформ, які озвучували громадські організації.

Реформи в Україні почнуться з кадрів та IT?

Президент Порошенко висловив упевненість: Україна потребує реформування всіх сфер життя. Нині ж, за його словами, змінився тільки апарат президента та значних перетворень зазнала армія. Розпочати ж комплексні перетворення Порошенко пропонує з реформи кадрової політики та антикорупційних реформ. І те й інше, на його думку, має супроводжуватися розвитком новітніх технологій. До прикладу: якщо прибрати корупційні перешкоди, які заважають впровадженню зв’язку 3G та 4G в Україні, то ці технології можна покласти в основу електронного урядування. А воно у свою чергу дасть змогу скоротити органи влади в Києві та на місцях, пояснює свою думку Порошенко. В цьому контексті він пояснив свої останні призначення, зокрема очільників адміністрації президента Бориса Ложкіна та Юрія Косюка.

«Я знайшов і покликав найкращих в Україні менеджерів. Саме вони відповідатимуть за реформи», – пояснив Петро Порошенко.

Ключовою буде й реформа місцевого самоврядування: президент каже, що не має наміру відмовлятися від виборності місцевої влади. Децентралізація покладе край сепаратизму, адже місцеві громади самі вирішуватимуть, якими мовами вони розмовляють, і на цьому питання не зможуть спекулювати. Водночас українська мова залишиться єдиною державною, і сфера її вжитку розшириться, пообіцяв Петро Порошенко. Реформи торкнуться й усіх галузей економіки. Щодо цього президент запевнив, що він вже ознайомився з ідеями та законопроектами, які напрацювали громадські ініціативи, серед яких – й громадська ініціатива «Реанімаційний пакет реформ». Окрім того, до розробки пропозицій реформ вже долучилися близько півтори тисячі представників малого та середнього бізнесу. А це свідчить, що зміни в державі стимулюватимуть розвиток середнього класу – наголошують громадські активісти, учасники зустрічі з президентом.

Активісти пропонують президентові реформи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

У кулуарах зустрічі кажуть, що обговорення реформ мало відбутися раніше, однак Порошенко в ті дні поїхав в зону АТО та зустрівся з мешканцями звільненого від терористів Слов’янська.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG