Доступність посилання

ТОП новини

Україна повертає контроль над КПП «Червонопартизанськ» і Сіверськом – міністр оборони


Міністр оборони Валерій Гелетей
Міністр оборони Валерій Гелетей

Міністр оборони Валерій Гелетей доповів у четвер президентові Петру Порошенкові про те, що Збройні сили на українсько-російському кордоні взяли під контроль пропускний пункт «Червонопартизанськ», інформує прес-служба голови держави.

Таким чином, станом на четвер, контрольно-пропускні пункти «Довжанський» та «Червонопартизанськ» на україно-російському кордоні, захоплені раніше сепаратистами, знову підконтрольні українським військовим. Іще біля одного такого пункту, «Ізварине», тривають бої.

Також президентові доповіли про те, що в результаті військової операції піднятий Державний прапор над міськрадою Сіверська Донецької області, мовиться в повідомленні.

Раніше цього ж дня повідомляли, що сепаратисти, побоюючись оточення в Сіверську, самі залишили місто, але бої біля нього тривали й далі.

Тим часом у Росії Міністерство закордонних справ заявило, що був знову обстріляний із артилерії російський пункт пропуску «Гуково» (це російський відповідник «Червонопартизанська») – як стверджує МЗС, «унаслідок дій українських силовиків», але ніяких доказів цього не наводить.

При цьому, як мовиться в повідомленні, «на той момент на КПП перебувало близько 230 біженців із України», але ніхто з них не потерпів.

Росія протестує проти цього «порушення міжнародного права», знову заявляючи, що це «дії української сторони», і твердить, що в разі, якщо такі випадки триватимуть, «уся відповідальність за їхні наслідки ляже на київську владу».

Раніше випадки обстрілів прикордонних територій Росії з українського боку вже ставалися; українські силовики принаймні в деяких із цих випадків заявляли, що в місцях тих обстрілів узагалі не вели вогню, і складали вину на проросійських сепаратистів, які мають власну артилерію.

Також не відомо, що робили на російському боці в «Гукові» «біженці з України»: «Червонопартизанськ» із українського боку був закритий рішенням уряду України ще 5 червня, і російська сторона, за міжурядовою угодою, зобов’язана в такому разі забезпечити закриття кордону зі свого боку. Росія, всупереч своїм договірним зобов’язанням, продовжувала пропуск через державний кордон через усі закриті Україною пункти пропуску, які з українського боку контролювали нелегальні збройні угруповання сепаратистів.

XS
SM
MD
LG