Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Меркель критикують небажання сепаратистів іти на мирне врегулювання


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент України Петро Порошенко в телефонній розмові з канцлером Німеччини Анґелою Меркель повідомив сьогодні, що, «попри всі зусилля української сторони, так і не знайшло адекватної відповіді намагання провести консультації Контактної групи щодо мирного врегулювання ані шляхом зустрічі, ані навіть у форматі відео-конференції», повідомила прес-служба голови української держави.

А Анґела Меркель, мовиться в повідомленні, зауважила, що представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не мають доступу на пункти пропуску на кордоні через дії бойовиків, що мало б бути однією з умов урегулювання.

Президент України запевнив у готовності до двостороннього припинення вогню. При цьому, як наголосив голова держави, має бути забезпечений режим моніторингу і верифікації двостороннього припинення вогню, контролю за кордоном для припинення надходження озброєння та бойовиків із російського боку, негайне звільнення всіх заручників та початок безумовних політичних переговорів.

Порошенко, повідомляє його прес-служба, відзначив, що є кричущі випадки порушень міжнародного права. Як приклад він навів викрадення бойовиками в Луганській області пілота Збройних сил України Надії Савченко і нелегальне перевезення її на утримання до в’язниці російського міста Воронежа. Також голова держави висловив обурення примусовим наданням російського громадянства українському режисерові Олегу Сенцову на території Криму і подальшим його утриманням у в’язниці в Москві.

У прес-службі керівника Німеччини ще не повідомляли своїх подробиць цієї розмови.

Раніше сьогодні Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним заявили, що Росія мусить вжити свій вплив на сепаратистів в Україні, щоб досягти двостороннього припинення вогню і якнайшвидше скликати засідання контактної групи між представниками України, Росії й ОБСЄ з представниками сепаратистів. Меркель і Олланд також заявили, що Путін має здійснити конкретні кроки, щоб забезпечити контроль за російсько-українським кордоном.

XS
SM
MD
LG