Доступність посилання

ТОП новини

«Земельний бунт» у рівненському Корнині


У приміському селі Корнин під Рівним – «земельний бунт»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Рівне – У приміському селі Корнин під Рівним – «земельний бунт». Люди, які роками чекали ділянок під забудову, звинувачують працівників і депутатів сільської ради у корупції. Майже половину виділених ділянок отримали самі чиновники, їхні рідні та люди, які не живуть на території, підпорядкованій сільраді. Селяни вирішили домагатися справедливості у прокуратурі.

Пікети сільради й походи до прокуратур поступово стають для місцевих звичним явищем. Багатодітна мама Тетяна Романчук та її сестра народилися в Корнині. Першу заяву на виділення земельної ділянки жінки написали 14 років тому. У травні нинішнього року вони нарешті дочекалися відмов.

«Нас взагалі в мами семеро. Наша голова пообіцяла, що одну ділянку дадуть на всю вашу родину. Наші семеро вже мають всі свої сім’ї. Але не дали жодної ділянки», – розповідають сестри.

Наталія Рясинчук мешкає в сусідньому селі Колоденка, котре також належить до Корнинської сільради. Свого часу її батьки отримали в Корнині хату як переселенці з «Чорнобильської» зони. Але переїхати не встигли – один за другим покинули цей світ. Три роки тому батькова ділянка нарешті перейшла уже дорослим дітям, які мають власні сім’ї.

«У нас три сім’ї – всі живуть у цій рідній хаті, що ще тато побудував. На якій підставі нам жити, де там можна будувати?» – запитують сестри. Не змінив ситуації і припис обласного управління Держкомзему, яке іще чотири роки тому вказало сільраді на порушення під час розподілу земельних ділянок.

Софія Качановська – мати-героїня, пропрацювала в колгоспі 40 років, 46 років трудився в тому ж господарстві її чоловік. Біля їхньої хати землі – як у місті, сім сотих гектара. У хаті нині – семеро мешканців на дві кімнати. З проханнями про надання ділянки періодично зверталася до голови, але марно. Востаннє голова сказала, що в неї самої лише 5 сотих. «Вона не хотіла брати моєї заяви – я просто поклала і пішла, і плакала так, як зараз», – каже жінка, яка в порушення законодавства про звернення не отримала від сільради ні ділянки, ні офіційної відмови.

Дерибан землі – не виняток, а традиція

Подібних прикладів Корнинській сільраді не позичати. Як і прикладів отримання земельних ділянок під будівництво на самих депутатів та їхніх найближчих родичів, розповідає одна з ображених претенденток, вчителька з багаторічним стажем, Валентина Ткачук. Жінка пояснює – сесія відбулася за закритими дверима, час її проведення був несподівано змінений, заяви не розглядалися, зауваження не приймалися, «і так вийшло, що земельні ділянки отримали всі працівники сільської ради, депутати, у деякі сім’ї вони отримали по дві ділянки, а багатодітні сім’ї або сім’ї, які проживають по три в одному будинкові, ділянок не отримали».

Секретар Корнинської сільради Емілія Олійник переконана, що в будь-якому випадку незадоволені знайшлися б, адже з 641-ї заяви в сільраді змогли задовольнити лише 229. Більше землі в сільської ради немає.

Чому одна з ділянок дісталася самій Олійник, інша – голові, ще одна –доньці заступника голови, але не дісталася, скажімо, комусь із багатодітної родини Качановських? Відповіді на це запитання не зміг дати навіть обласний прокурор Сергій Кубрак, до якого прийшли обурені жителі Корнина.

Прокурор пояснив – закон не передбачає ні черг, ні пільг щодо отримання ділянок під будівництво, тож депутати при визначенні пріоритетів мали керуватися совістю. Вийшов ось такий діалог:

Прокурор: Питання зводиться до того, яких депутатів ми обираємо, і які представляють і реалізують наші інтереси…
Жінки: Свої інтереси…
Прокурор: Наші інтереси!
Жінки: Свої!

Вихід – боротьба з корупцією

Рівненський адвокат Микола Бляшин переконаний – ще до того часу, поки не буде змінене «недолуге земельне законодавство», українці можуть домогтися справедливого процесу розподілу землі через місцеві ради. Зробити це можна не лише через земельне законодавство, а й завдяки Закону про запобігання і протидії корупції.

«Конфлікт інтересів може мати ознаки корупційних дій, і цим тоді повинні займатися уповноважені підрозділи», – вважає юрист.

«Проштовхнути» виділення земельної ділянки на користь когось із влади чи правоохоронців стало звичною справою. Корупція настільки міцно вкоренилася навіть на рівні сільських чиновників, що вони його – навмисне чи ні – абсолютно не помічають, каже житель Корнина, депутат Рівненської районної ради Антон Кузьмич.

Голова земельної комісії Корнинської сільради Валентин Гордійчук зізнається: землю «потрібним людям» також виділяли.

«Голова, якщо ми, земельна комісія, проти там щось була, то вона каже – я буду відповідальність нести, тій людині треба дати. Ну то й дали там, може, 3–4 ділянки тим людям, яким «треба було дати».

Правомірніcть дій посадових осіб Корнинської сільської ради на вимогу селян перевіряють правоохоронці. Райвідділ міліції проводить досудове розслідування у підозрі щодо зловживання службовим становищем.

Самі ж корнинці вимагають скликання нової сесії і скасування попередніх рішень. У цей же час ті, хто отримав рішення про виділення земельної ділянки, намагаються швидкісно втілити його в життя – отримати земельний сертифікат. Незважаючи на початок розслідування, процес приватизації землі не зупинений.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG