Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська вимагає від Росії допустити її до Савченко


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська звернулася до російського омбудсмана з вимогою дати можливість відвідати льотчицю Надію Савченко у воронезькому СІЗО.

«Є мій лист до російського омбудсмана, причому не тільки з висловленням занепокоєння з приводу того, що людина опинилася на території Російської Федерації невідомо яким чином, а з чіткою розстановкою акцентів стосовно того, що це було викрадення людини, громадянина іншої держави, і з наполегливим проханням організувати мою особисту зустріч з Надією. Я готова виїхати в будь-який момент на територію Воронежа, як тільки буде сказано, що мене допустять до слідчого ізолятора», – сказала Валерія Лутковська в інтерв’ю Радіо Свобода.

Український омбудсман наголосила, хоче «особисто зустрітися з Надією, поговорити з нею і з’ясувати, яким чином вона опинилася на території Російської Федерації». «Бо у мене є відчуття, нічим поки що не спростоване, що це реальний кіднепінг з боку Російської Федерації стосовно громадянки України», – сказала омбудсман.

Лутковська також повідомила, що «правозахисники вже знайшли для Надії Савченко адвоката». За її словами, «це була спільна ініціатива українських і російських правозахисників – шукали адвоката, який би міг дійсно захистити інтереси Надії в російському суді, тому що рішення суду ще можна оскаржити».

Крім того, вже є адвокат, який займатиметься підготовкою заяви надії до Європейського суду з питань прав людини. «Це повторення тієї ситуації, яку ми нещодавно бачили в Сніжному, коли дітей без дотримання будь-яких формальностей, без документів передали на територію Російської Федерації і вони опинилися в Ростові. Нам повідомили потім, що оскільки була якась гуманітарна проблема, вони вирішили не притримуватися бюрократичних формальностей. Але це був кіднепінг стосовно дітей. Це порушення і українського законодавства, і російського, і міжнародних норм», – заявила Уповноважений з прав людини Верховної Ради України.

Раніше президент України Петро Порошенко назвав льотчицю «символом боротьби за Україну» і пообіцяв зробити все можливе, щоб повернути її в Україну.

За рішенням російського суду, Надія Савченко перебуває під вартою у Воронежі до 30 серпня. Її звинувачують у причетності до вбивства російських журналістів із ВДТРК під Луганськом. Як кажуть російські слідчі, українську льотчицю затримали після того, як вона в’їхала в Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко взяли в полон бойовики на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Савченко.

Повністю розмову із Валерією Лутковською щодо порушення прав українських громадян дивіться у програмі «Суботнє інтерв’ю».

XS
SM
MD
LG