Доступність посилання

ТОП новини

Українська льотчиця Надія Савченко. Дещо з біографії


Надія Савченко
Надія Савченко

Дейзі Сінделар

Надія Савченко завжди боролася за те, чого вона хотіла домогтися. 33-річна киянка боролася за те, щоб стати однією з перших військово-повітряних пілотів-жінок України. А ставши волонтером батальйону «Айдар» на сході України, вона боролася за те, щоб захистити свою країну. Савченко проявила відкриту непокору і після того, як її захопили проросійські сепаратисти.

Тепер перед Надією Савченко новий бій у ролі ув’язненої російського СІЗО. Їй висунуті звинувачення у причетності до вбивства двох російських журналістів, Ігоря Корнелюка та Антона Волошина, 17 червня. Вони загинули під час мінометного обстрілу блокпосту бойовиків угруповання «ЛНР» неподалік від Луганська.

Мало що відомо про поточний стан Савченко. Її захопили 18 червня біля міста Щастя Луганської області. Востаннє Савченко бачили на відео допиту її бойовиками, яке було опубліковане 19 червня. Вона виглядає неушкодженою і неемоційною, незважаючи на те, що перебуває в полоні сепаратистів і є прикутою наручниками до металевої труби.

Одягнена у військову форму, з короткою стрижкою, Савченко, здається, дивиться прямо на чоловіка, який її допитує. Вона навіть нахиляється ближче до нього, коли повторює свою клятву захищати Україну «проти зовнішнього вторгнення» і відмовляється розголошувати інформацію про кількість українських військ і їхню стратегію на Сході.

Вимоги в армії – як і до чоловіків

В Україні добре знайоме обличчя Надії Савченко, адже вона одна з перших вітчизняних жінок-офіцерів.

Віра Савченко, її молодша сестра, розповіла, що вже в 16 років Надія вирішила, що стане пілотом. Вона приєдналася до української армії і працювала радистом залізничних сил країни до того, як почала проходити вишкіл десантника.

«Звичайно, дівчата у війську, які займаються офісною роботою, вони повинні витримувати ті ж фізичні навантаження, що і хлопці, – розповіла Віра Савченко. – Ті ж марш-кидки, ті ж фізичні показники здавати. Вона все це тримала нарівні».

Надія Савченко була єдиною жінкою-солдатом серед миротворчих сил України в Іраку. Після повернення вона подала клопотання до Міноборони про дозвіл навчатися у престижному університеті Повітряних сил у Харкові, який до цього був відкритий тільки для чоловіків.

Це привернуло до неї увагу українського телебачення, а також Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй. Завдяки прикладу Савченко, Програма успішно лобіювала закон 2010 року, який встановив принципи гендерної рівності в українській армії.

Старший лейтенант Савченко працювала навідником повітрянодесантних військ і штурманом бойових вертольотів Мі-24. Віра каже, що її сестра завжди була зачарована технікою і тим, як та функціонує.

«Є люди, як кажуть, із золотими руками, які, можливо, не знають справи, але, якщо вони за неї візьмуться, у них все вийде, – зазначає Віра. – Моя сестра з таких людей. Вона може виконувати будь-яку роботу: від дрібного ремонту електроприладів, до творів мистецтв, ліпити з глини чи робити дизайнерські лампи. У неї творчості всередині дуже багато».

«Ми сильні люди»

Батьки Надії і Віри також мають технічні таланти. Їхній батько був інженером сільського господарства, а мати – дизайнером і менеджером перевезень.

Говорячи російською, щоб допомогти журналісту Радіо Свобода, Віра ненадовго переходить на українську, щоб наголосити, що і вона, і її сестра виховувалися в україномовному середовищі та відвідували українські школи.

Віра, яка минулого тижня їздила до Луганська в надії знайти зниклу сестру, сама провела ніч у полоні сепаратистів. Віра звикла до постійного спілкування з сестрою і, за її словами, вирушила до Луганська через сестринську потребу знати, як тримається Надія.

«Я хотіла зустрітися, зрозуміти стан. Я знаю, що вона дуже сильна. Ми сильні люди, – сказала Віра. – Вона витримає багато чого, але моральна підтримка з боку родичів, звичайно, завжди допомагає. Тому, як вона себе почуває і що вона відчуває я, на жаль, вже перестала уявляти».

Віра відкидає звинувачення російських слідчих у тому, що її сестру заарештували після того, як вона перетнула російський кордон в цивільному вбранні.

У російському Воронежі, де Надія Савченко наразі перебуває в СІЗО, місцевий суд постановив, що її на час слідства утримуватимуть у попередньому ув’язненні щонайменше до 30 серпня.

У Воронежі Савченко призначили державного адвоката. Її сестра хоче це змінити і збирається поїхати до Воронежа з українським адвокатом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG