Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США продовжує залагоджувати становище в Афганістані


Хамід Карзай (л) і Джон Керрі (п) на зустрічі в Кабулі, фото 11 липня 2014 року
Хамід Карзай (л) і Джон Керрі (п) на зустрічі в Кабулі, фото 11 липня 2014 року

Державний секретар США Джон Керрі вже другий день проводить у суботу зустрічі у столиці Афганістану Кабулі в намаганні залагодити становище навколо суперечливих результатів президентських виборів у цій країні.

Цього дня він знову зустрівся з обома кандидатами, які заявляють про свою перемогу, Абдуллою Абдуллою і Ашрафом Гані Ахмадзаєм, а пізніше має знову зустрітися і з нинішнім президентом Хамідом Карзаєм, який завершує перебування на посаді.

У п’ятницю Керрі вже зустрічався по черзі з усіма трьома й заявив, що США намагаються створити такий процес, що підтвердив би легітимність того, хто буде визнаний законним керівником Афганістану.

Президент США Барак Обама раніше цього тижня теж говорив телефоном із обома кандидатами й попереджав, що спроби взяти владу поза межами закону призведуть до втрати всієї фінансової допомоги Вашингтона Кабулові.

В Афганістані тривають гострі суперечки між учасниками другого туру президентських виборів. Обидва – колишній міністр закордонних справ Абдулла Абдулла і колишній міністр фінансів Ашраф Гані Ахмадзай – заявляють про свою перемогу відтоді, як Незалежна виборча комісія країни оприлюднила на початку тижня попередні результати. За ними перемагає Гані, випереджаючи Абдуллу більш як на мільйон голосів загалом майже 8 мільйонів учасників голосування, або більш як 56 відсотками проти менш як 44. Абдулла заявляє, що ці результати фальсифіковані на користь Гані, і називає оголошені результати «державним переворотом».

Тим часом через велике число скарг не виключається перерахунок до 3 мільйонів бюлетенів із загалом майже 8, що може відкласти оголошення остаточного результату. Незалежна виборча комісія Афганістану встановила останнім терміном для цього 22 липня, а на 2 серпня призначена інавгурація.

Суперечки навколо результатів виборів можуть загрожувати й єдності Афганістану. Гані належить до народу пуштунів, найчисельнішого в Афганістані. Абдулла – представник афганських таджиків, другого за чисельністю народу країни.

Президент Афганістану обирається на п’ять років і має досить широкі повноваження, зокрема, сам очолює уряд.

XS
SM
MD
LG