Доступність посилання

ТОП новини

Європейська рада розгляне українське питання 16 липня


Ілюстраційне фото. Акція протесту проти агресії Росії, що відбулася наприкінці травня у Німеччині
Ілюстраційне фото. Акція протесту проти агресії Росії, що відбулася наприкінці травня у Німеччині

Українське питання буде включено до порядку денного засідання Європейської ради 16 липня. Це пообіцяв президент Європейської ради Герман Ван Ромпей під час телефонної розмови з Петром Порошенком, повідомляє сайт українського президента.

«Глава держави звернувся до президента Європейської ради з проханням включити українське питання до порядку денного Європейської Ради 16 липня. Герман Ван Ромпей запевнив, що це буде обов’язково зроблено», – мовиться у повідомленні.

Під час цієї розмови Порошенко закликав Євросоюз дати належну оцінку фактам нелегального перетину російсько-українського кордону важкою воєнною технікою та атаки російських військових на позиції українських військовослужбовців. При цьому президент запевнив, що Україна надасть усі документальні свідчення для відповідного міжнародного реагування.

«Петро Порошенко повідомив, що вимагає звільнення усіх українських заручників, які перебувають в полоні, включно з ув’язненими в Росії Надією Савченко і Олегом Сенцовим», – повідомляє сайт українського президента.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів під Луганськом 18 чи 19 червня. Днями з’ясувалося, що вона вже перебуває під вартою в Росії. Там вона звинувачена у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових. Російські слідчі твердять, що українську льотчицю затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали сепаратисти на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Надії Савченко.

7 липня суд у Москві продовжив до 11 жовтня арешт українського режисера Олега Сенцова, обвинуваченого в підготовці терактів у Криму. Олега Сенцова і ще трьох громадян України співробітники ФСБ Росії затримали у травні у Криму. Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія, Олександра Кольчена та Олега Сенцова звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектору», однак українська сторона це спростовує.

XS
SM
MD
LG