Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина святкує, Бразилія сумує – мундіаль завершився


Вирішальний момент матчу: Маріо Ґетце бачить м’яч у сітці після свого удару
Вирішальний момент матчу: Маріо Ґетце бачить м’яч у сітці після свого удару

Збірна Німеччини вчетверте виграла чемпіонат світу з футболу. За цим параметром німці тепер поступаються лише бразильцям, господарям свята, яке тільки-но стало історією. Срібні нагороди забрали собі на згадку аргентинці, бронзовими призерами стали голландці.

У цікавому і напруженому фінальному поєдинку команда Йоахіма Льова здолала опір аргентинських футболістів. Перемога виявилася дуже непростою – протягом всієї гри німці мали ініціативу, але більше небезпек у контратаках і після нечисленних помилок захисту бундестім створили саме латиноамериканці.

Розв’язка настала в овертаймі, на 113-й хвилині гри, коли вже здавалося, що серії пенальті не уникнути. Андреас Шюррле промчав лівим флангом і віддав ідеальну передачу на Маріо Ґетце, якого не встиг заблокувати жодний захисник аргентинців. Маріо на куті воротарського майданчика першим дотиком прийняв м’яч на груди, а другим – відправив кулю повз голкіпера Ромеро в дальній кут воріт – 1:0.

Аргентинці стали другими, слабкою втіхою для геніального гравця цієї команди Ліонеля Мессі став титул найкращого футболіста чемпіонату світу.

На третьому місці завершили мундіаль голландці, які також заслуговували на фінал із німцями, але програли аргентинцям у лотереї пенальті. Півфінальну невдачу підопічні Луї ван Галя дещо компенсували в поєдинку за третє місце. Вже на третій хвилині втішного поєдинку з бразильцями Робін ван Персі забив із пенальті, на 17-й відзначився Дейлі Блінд. Показово, що після отримання пасу приблизно на 11-метровій позначці він мав час, щоб першим торканням прийняти м’яч, другим його опрацювати, а третім – невідпорно пробити по воротах.

Останній у зустрічі гол «помаранчеві» забили на доданих арбітром хвилинах. Черговий провал у центрі захисту бразильців використав Джорджиньйо Вейналдум – 3:0.

Такої безпомічної Бразилії у вирішальних матчах уболівальники давно не бачили. Якщо до розгрому в поєдинку за третє місце додати ще й ганебні цифри 1:7 у півфіналі проти німців, то дві останні зустрічі пентакампеони програли з рахунком 1:10. Це вже навіть не пісенні «Аргентина – Ямайка 5:0», це майже вдвічі гірше.

Бразилія подарувала нетиповий мундіаль

Бразильський чемпіонат світу з футболу вийшов дуже яскравим і нетиповим. По-перше, ще ніколи дотепер європейська збірна не перемагала на світовій першості на території обох Америк – німці цю Америку відкрили саме тепер.

По-друге, футбольна глобалізація змінила ролі провідних команд. Якщо раніше ознакою німецької машини був насамперед порядок, часто за рахунок видовищності, то цього разу саме німці показали яскравий, емоційний, «латиноамериканський» футбол.

І навпаки, запорука успіху аргентинців – залізна дисципліна, класна гра в захисті. Волю творити на полі мав лише Мессі, але й він чітко виконував свою роботу в командному механізмі, коли цього вимагали обставини. Тут не можна не згадати про роль тренера. Алехандро Сабелья з групи індивідуально сильних, але все ж не таких геніальних, як Мессі, гравців, створив потужний командний ансамбль. Чотири роки тому збірна Аргентини на чолі з зіркою – Марадоною-тренером була надто кволою та безідейною. Теперішня Аргентина – класна по-європейському команда, але дещо схожа не на теперішніх німців чи іспанців зразка 2010 року, а на ретельних у захисті італійців.

  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG