Доступність посилання

ТОП новини

Проект «Антарес»: Україна продовжує завойовувати космос


Експортні можливості України більші, ніж того потребує увесь світ, - заявив голова державного космічного агентства України Сергій Засуха. Він також додав, що Україна не повністю використала свій науково-технічний потенціал. Україна вже співпрацює з компаніє «Боїнг» в проекті «Морський Старт» та з компанією «Орбітал» в реалізації проекту «Антарес» – серії з десяти запусків. На даний момент відбулося три успішні запуски. В рамках проекту «Вега» Україна розробляє двигун верхнього ступеню ракети. Також українські підприємства можуть запропонувати своїм західним партнерам технології, пов’язані з лазерною гідроскопією, систем зближення та сервісу апаратів на орбіті.

«Це, перш за все, ракетні технології, які дуже розвинені в українській космічній галузі. Це той наробок, який не був реалізований у програмі запуску на Місяць. Це можливості української галузі в двигунобудуванні. Ми могли б подвоїти наші експортні можливості», – заявив голова Державного космічного агенства Україна Сергій Засуха.

Один із співорганізаторів заходу голова американо-української ділової ради Морґан Вільямс вважає, що Україна має майбутнє в космічній галузі. Він сподівається, що нинішній уряд докладе зусилля для активізації діяльності у цій сфері.

«Україна має свою нішу в цьому бізнесі. Це ракетобудування. Це те, що Україна робила для «Морського старту» і це те, що вона робить для проекту «Антарес». Українці мають супутникові, ракетні та інші комунікаційні технології. Сьогодні всі потребують супутників і цей ринок лише зростатиме. Питання лише у виробничих можливостях України», – сказав Морґан Вільямс.

«На мій погляд це найголовніше – інтеграція українських компаній в глобальну сітку. Це основний виклик, оскільки така співпраця має чимало проблем», – відзначив Юлій Векслер з PACT Consulting.

«Сильна сторона України на цьому ринку – це технології, знання. Але не вистачає саме трохи бізнесової складової. Не вистачає того розуміння як взяти цю технологію, цей потенціал та втілити його на ринку в Штатах», – зауважила студентка аерокосмічних технологій Ольга Моцик.

​Експерти говорять, що запуск одного супутника коштує від 60 до 130 мільйонів доларів. На даний момент клієнти шукають нових гравців на ринку, щоб зменшити вартість запуску ракет у космос.

«Космічна промисловість – це мільярди доларів. Сьогодні існують нові технології, революційні технології. Якщо українська промисловість зможе працювати з цими технологіями і зможе продемонструвати, що вони в стані це зробити, то можна розраховувати на серйозні дев’ятизначні цифри», – відзначив юрист Генадій Бард.

За словами спеціалістів, мирні дослідження космосу найкраще робити спільно. Однак, через останні події в Україні Київ призупиняє співпрацю з одним зі своїх давніх партнерів – Москвою.

«Що стосується Росії, то Росія, на жаль, сама створила такі умови своєю агресію, через свою анексію Криму, що сьогодні звичайно, про співпрацю, в тому числі в космічній галузі важко говорити», – заявив посол України в США Олександр Моцик.

Фахівці відзначили, застосувавши принципи Силіконової Долини, Україна зможе забезпечити потік молодих спеціалістів, яким подобається тема космосу та створить здорову конкуренцію. Мінімальне державне втручання збереже вже існуючу базу та кадри. Саме такий гібрид, за словами спеціалістів, позитивно вплине на українську космічну галузь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG