Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вимагає через суд скасування санкцій ЄС (європейська преса)


Газети у Європі інформують про можливий розгляд у середу на саміті ЄС на найвищому рівні української кризи, у зв’язку зі зверненням у неділю президента України Петра Порошенка до голови Європейської ради Германа Ван Ромпея. Коли під час телефонної розмови Порошенко поскаржився європейському очільникові на те, що Росія далі робить кроки щодо озброєння проросійських сепаратистів Донбасу важкою зброєю, та що «атаки російських вояків на позиції української армії на території України» не зупиняються. Впливові газети також повідомляють, що колишній президент України Віктор Янукович звернувся до Європейського суду (EU General Court) в Люксембурзі із позовом, що нібито ЄС при накладанні на нього санкцій порушив його права. Преса також звертає увагу на нові погрози на адресу України з боку Москви у зв’язку з нібито обстрілом російської території з української сторони.

Брюссельська EUObserver інформує у понеділок, що саміт ЄС на найвищому рівні у середу 16 липня, окрім обрання нового керівника європейської зовнішньої політики, також розгляне питання можливостей врегулювання української кризи. Це пов’язано зі зверненням у неділю президента України Петра Порошенка до голови Європейської ради Германа Ван Ромпея. Останній запевнив Петра Порошенка, що питання розглянуть на саміті ЄС у середу. Порошенко поінформував Ван Ромпея про те, що Росія продовжує озброювати проросійських сепаратистів Донбасу та атакує через кордон за допомогою російської армії позиції українських вояків в Україні. Президент України вимагає також від Євросоюзу ухвалення більш жорстких заходів щодо дій Росії на українському Донбасі.

Німецька Bild інформує, що колишній президент України Віктор Янукович, котрий ще наприкінці лютого втік до Росії, вимагає нині через Європейський суд (EU General Court) у Люксембурзі скасування нібито незаконних санкцій ЄС проти нього, які були запроваджені 5 березня. Скарга надійшла до суду 14 травня і підготувала її лондонська адвокатська контора Jospeh Hage Aaronson LLP. Із подібними скаргами до суду ЄС звернулися і два сини Віктора Януковича та декілька осіб із його оточення. Видання з Німеччини до цього ж наголошує, що ЄС накладав санкції на Віктора Януковича у березні також і на основі рішень української влади про кримінальне переслідування колишнього президента у зв’язку із розтратою ним державних коштів та нелегальним вивезенням державних фінансів за кордон. Згідно із заявою українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, «сім’я» Януковича і його найближче оточення вкрали близько 70 мільярдів євро, а згідно з заявою Генпрокуратури України, Янукович й інші втікачі до Росії вивезли туди готівкою 32 мільярди доларів. Bild також звертає увагу на останні дані української влади про фінансування Януковичем проросійських збройних сепаратистів на Донбасі. Експерти також кажуть, що прецеденти судових рішень в ЄС щодо незаконності санкцій Брюсселя є, але судові рішення з цього приводу випрацьовуються роками та й не передбачають жодних компенсацій.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про заяви з боку Росії протягом вихідних про нібито обстріли з українського боку російських населених пунктів у Ростовській області, коли одна людина загинула і дві особи були поранені. Тут також наголошують, що Росія погрожує у відповідь «адекватними діями», що може мати незворотний характер. До цього ж видання з Варшави звертає увагу на заяву українського Міністерства закордонних справ про те, що українські вояки не обстрілювали, не обстрілюють і не збираються обстрілювати територію Росії.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG