Доступність посилання

ТОП новини

Україна незримо була присутня на Чемпіонаті світу з футболу – оглядач


Трофей Кубку світу, Ріо-де-Жанейро, 13 липня 2014 року
Трофей Кубку світу, Ріо-де-Жанейро, 13 липня 2014 року

Київ – Чемпіонат світу з футболу 2014 року уже став історією. Історією футболу, спорту, а також – бізнесу і політики. Адже не секрет, що футбол належить до тих видів спорту, які дозволяють непогано заробити на рекламі, виробництві відповідних товарів і трансляції матчів. Крім того, на трибунах стадіонів під час матчів політична і ділова еліта вирішує свої проблеми.

Бразильський чемпіонат запам’ятався місцевими страйками і соціальними протестами напередодні його відкриття, високим градусом політичної і соціальної напруги під час матчів й обговоренням «українського питання» після фінального матчу.

Німеччина святкувала перемогу над збірною Аргентини (рахунок 1-0) у фіналі Чемпіонату світу з футболу-2014 цілу ніч – люди братались і танцювали, співали національний гімн просто неба. А над містами нічне небо спалахувало феєрверками.

Збірна Німеччини святкує перемогу
Збірна Німеччини святкує перемогу

А канцлер Анґела Меркель привітала гравців збірної відразу після матчу у Ріо-де-Жанейро, який вона дивилась з ложі почесних гостей на легендарному стадіоні «Маракана».

Фінал Кубка світу на стадіоні у Ріо-де-Жанейро дивились керівники багатьох держав, включно з президентом Росії Володимиром Путіним. Він першим привітав Канцлера Меркель з перемогою збірної Німеччини. Президент України Петро Порошенко також мав вітати пані Меркель на трибуні «Маракани», але, з огляду на ситуацію у державі, відмовився від поїздки до Бразилії, повідомила прес-служба Порошенка.

У Бразилії сподівались перетворити гостьову ложу футбольного стадіону на майданчик для переговорів очільників Німеччини, Росії й України – натомість, «українське питання» обговорили лише Меркель і Путін.

Про це Радіо Свобода розповів український журналіст Андрій Капустін. На його думку, футбол уже давно вийшов за межі просто спорту, ба більше – футбол став частиною великих політичних ігор. Тож чемпіонат світу у Бразилії цілком можна вважати таким, що пройшов за незримої присутності України, наголосив експерт.

Важко собі уявити, щоб раніше українські фанати вболівали за збірні Алжиру чи Південної Кореї, за команди, які грали проти Росії
Андрій Капустін

«Цей чемпіонат світу для України найбільш показовий, коли ми говоримо про футбол з політичного погляду. Адже важко собі уявити, щоб раніше українські фанати вболівали за збірні Алжиру чи Південної Кореї, тобто, за команди, які грали проти Росії. Тому що Росія – агресор, який веде війну проти України. Раніше важко було собі уявити, що у лексиці наших уболівальників з’являться і відомий усім гімн, і означення на кшталт «алжиро-бандерівець». А у неділю, перед фіналом, ми бачили, що Ріо-де-Жанейро планували перетворити на переговорний майданчик для Путіна, Порошенка і Меркель. А це вже зовсім нова для чемпіонатів світу історія», – зазначив Капустін.

Меркель і Путін у черговий раз висловили сподівання, що зустрічі у форматі «ОБСЄ – Росія – Україна» за участі і проросійських сепаратистів знову буде поновлено. І у черговий раз продемонстрували «глибоку стурбованість» ситуацією в Україні, що вже традиційно для ЄС, зазначив Капустін.

Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Анґела Меркель під час фіналу Чемпіонату світу з футболу, Ріо-де-Жанейро, 13 липня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Анґела Меркель під час фіналу Чемпіонату світу з футболу, Ріо-де-Жанейро, 13 липня 2014 року

О, спорте, ти – бізнес?

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

У сучасному футболі не те що спорт, а і політика поступилися бізнесу, діловим інтересам власників клубів і рекламодавцям. Тож футбол став доволі потужним комерційним проектом, насамперед, футбол клубний, зазначив філософ, публіцист і вболівальник Сергій Грабовський у розмові з Радіо Свобода.

Чим більше грошей у власника клубу, тим кращий результат. Футбол як спорт на 90 відсотків припинив існування! Натомість, почалося змагання грошових мішків
Сергій Грабовський

«Дивіться: клубні команди Європи з середини 1990-х, коли Європейський суд з прав людини скасував обмеження на легіонерів (вирішили, що це суперечить правам людини), – клуби у своїй більшості перестали бути тими клубними командами, якими були спочатку. Все, або ж принаймні 90 відсотків, у футболі стало залежати від грошей. Чим більше грошей у власника клубу, тим кращий результат. І футбол як спорт на 90 відсотків припинив існування! Натомість, почалося змагання грошових мішків», – додав Грабовський.

Єдине, у чому футбол як спорт ще себе виявляє – це у чемпіонатах Європи і світу, зазначив експерт. І водночас наголосив: оскільки на таких турнірах грають національні збірні, то змагання мають ще і певною мірою геополітичний контекст – ідеться про змагання держав, регіонів і континентів.

«Підкреслю ще раз: у сьогоднішньому футболі є елементи і спорту, і політики (навіть на рівні збірних команд), відступають перед елементом бізнесу. А футболісти перетворені на новітніх гладіаторів часів занепаду Римської імперії. Їх перепродають, для них поняття «честь клубу» є достатньо сумнівним».

Українські уболівальники: аналізуємо АТО, а не футбол

Тим не менше, футбол залишаться яскравим спортивним видовищем для мільйонів уболівальників у цілому світі. Шкода, що матчі Кубку світу-2014 побачили не всі українські уболівальники – багато хто з них у ці дні бере участь в антитерористичній операції на Донбасі. У розмові з Радіо Свобода один із лідерів фанатів київського «Динамо» Тарас Кузьменко розповів, що Чемпіонат світу-2014 для вболівальників відійшов на другий план.

Увага більшості уболівальників була прикута не до чемпіонату світу, на жаль, а до подій в Україні. Тому матчі дивилися «краєм ока», коли була можливість
Тарас Кузьменко

«В принципі, увага більшості уболівальників була прикута не до чемпіонату світу, на жаль, а до подій в Україні. Тому матчі дивилися «краєм ока», коли була можливість. Тож враження дещо двоякі: з одного боку, у Бразилії був гарний футбол, європейці перемогли, і це приємно. З іншого боку, і південноамериканські команди доволі непогано грали. У їхньому складі грає чимало гравців із європейських клубів. Тому важко відділити, де справжні бразильці, а де «європейські» бразильці, і там хлопці у різних збірних, але грають вони в одних клубах, в одних і тих же чемпіонатах», – зазначив Кузьменко.

Футбольні оглядачі пишуть про перемогу європейського футболу, політологи – про подальший процес зрощення футболу з політиком і бізнесом. Не менш важливий і соціальний аспект, коли населення економічно відсталих держав або країн, які перебувають у кризі, сприймають футбол як чи не єдине доступне для них видовище – за відсутності хліба.

Тож не дивно, що у Буенос-Айресі після поразки збірної Аргентини відбулися великі безлади, повідомила аргентинська газета Buenos Aires Herald. У центрі столиці Аргентини група вандалів закидала каменями фасади будівель. Поліція для розгону натовпу застосувала сльозоточивий газ і водомети й затримала близько 30 осіб, повідомили ЗМІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG