Доступність посилання

ТОП новини

Як Росія прийматиме Чемпіонат світу з футболу-2018?


Президент Росії Володимир Путін поруч із канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом ФІФА Зеппом Блаттерем на стадіоні Маракана, Ріо–де–Жанейро, 13 липня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін поруч із канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом ФІФА Зеппом Блаттерем на стадіоні Маракана, Ріо–де–Жанейро, 13 липня 2014 року

Люк Джонсон

Чемпіонат світу з футболу 2014 року завершився на захопливій ноті, коли Німеччина перемогла Аргентину з рахунком 1-0 у додатковому таймі. Президент Росії Володимир Путін був на фіналі у Ріо де Жанейро, сидячи майже поруч із канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом ФІФА Зеппом Блаттерем. Присутність Путіна була обумовлена ще й тим, що Росія прийматиме наступний Чемпіонат світу з футболу 2018 року. Радіо Свобода намагалося знайти відповіді на деякі запитання, пов’язані з наступним мундіалем.

У яких містах у Росії збираються проводити матчі чемпіонат світу?

Матчі мають проходити в європейській частині Росії. Ігри заплановані в 11 містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Калінінграді, Нижньому Новгороді, Саранську, Волгограді, Сочі, Єкатеринбурзі, Казані, Самарі і Ростові-на-Дону. Два із 12 стадіонів, які прийматимуть матчі, розташовані в російській столиці.

Деякі зі стадіонів вже існують. Наприклад, «Фішт» у Сочі побудували до Олімпіади 2014 року. Але багато інших наразі модернізують, щоб приймати більшу кількість уболівальників, і навіть будують з нуля, щоб вони відповідати стандартам ФІФА.

Олімпійський стадіон «Фішт», Сочі
Олімпійський стадіон «Фішт», Сочі

Відомий стадіон «Лужники» в Москві, який побудували у 1956 році, і який був основним місцем проведення літніх Олімпійських ігор 1980 року, наразі повністю реконструюють за 800 мільйонів доларів – збережуть лише зовнішню рамку стадіону.

Стадіон «Лужники», Москва
Стадіон «Лужники», Москва

Наскільки складно буде фанатам подорожувати до Росії і на її території?

За словами міністра спорту Росії Віталія Мутка, подорожувати Росією іноземцям має бути просто, варто лише купити квиток.

Віталій Мутко
Віталій Мутко

«Ми відкриваємо країну на період Чемпіонату світу, – сказав Мутко. – Кожен житель будь-якої країни світу, який володіє квитком на матчі чемпіонату світу, отримає право безвізового в’їзду на територію Російської Федерації. Квиток і паспорт».

Географічні відстані між приймаючими містами є доволі суттєвими – із Санкт-Петербургом і Калінінградом на заході, Сочі на півдні і Єкатеринбургом на сході.

Мутко сказав, що, крім того, є план розвитку високошвидкісних поїздів.

«Росія в транспортному відношенні дуже розвинена країна, і ті міста, які прийматимуть (матчі – ред.) , вони, звичайно, дуже розвинені. Скрізь проходить залізниця. Ми маємо концепцію зараз швидкісної залізниці, реалізується її проект. До 2018 року будуть швидкісні потяги Москва-Петербург, Москва-Казань», – зазначає міністр спорту

Росія також пообіцяла безкоштовний наземний транспорт під час ігор на поїздах або автобусах.

Скільки коштуватиме підготовка?

Як і у випадку з зимовою Олімпіадою в Сочі, яка, за повідомленнями, коштувала 51 мільярд доларів, ціна Чемпіонату світу з футболу-2018 поступово підвищується від початкової.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підрахував, що ігри будуть коштувати 20 мільярдів доларів США, два рази більше тієї суми, яку назвав президент Росії Володимир Путін, коли Росія виграла номінацію в 2010 році.

Чемпіонат світу в Бразилії, який зазнав жорсткої критики за витрати на нього, коштував лише близько 11 мільярдів доларів. Це дешево в порівнянні з тим, що – за прогнозами – витратить Росія. Середні витрати на реконструкцію або будівництво стадіонів є на 50 відсотків вищими, ніж у Бразилії.

Чи були заклики провести чемпіонат деінде?

Тим часом два сенатори США, Ден Коутс і Марк Кірк, звернулись до ФІФА з проханням перенести чемпіонат до іншої країни і заборонити Росії брати в ньому участь через анексію Криму Росією і її дії на сході України.

За словами Мутка, ситуація в Україні взагалі не впливає на підготовку до мундіалю.

«Що стосується українського фактора, я великих тут проблем не бачу. Це зовсім інша тема, і вона на перебіг підготовки до чемпіонату зараз ніяким чином не впливає», – сказав міністр спорту Росії.

Крім того, на сайті change.org розмістили клопотання про переміщення мундіалю до іншої країни через російський закон, який забороняє так звану «гей-пропаганду». Клопотання має понад 74 тисяч підписів, у тому числі його підтримав британський актор і борець за права ЛГБТ спільноти Стівен Фрай.

Яка ймовірність того, що ФІФА перемістить місце чемпіонату світу?

Це малоймовірно. ФІФА відхилив клопотання американських сенаторів, заявивши, що команди не є відповідальними за дії своїх урядів, бо вони є «особами поза пірамідальною структурою футболу». Подібне рішення, до того ж, було б безпрецедентним.

Що росіяни думають про чемпіонат світу?

Опитування державного Всеросійського центру вивчення державної думки показало, що 54 відсотки росіян не планували дивитися Чемпіонат світу з футболу в 2014 році. Лише 19 відсотків заявили, що будуть регулярно дивитися матчі і 22 відсотки заявили, що будуть дивитися лише матчі за участі збірної Росії. Крім того, 3 відсотки взагалі не знали про чемпіонат.

Про чемпіонат 2018 року даних мало, але росіяни, як засвідчили результати дослідження Університету Цюріха, не були зацікавленими подією.

«У мене немає ніяких почуттів з приводу чемпіонату світу. Ще зарано про нього думати. Я просто радий, що вони використовують те, що вже побудували. Ми не можемо витримати ще одне будівництво», – зауважив один із жителів Сочі.

А жінка у шарфі санкт-петербурзької футбольної команди «Зеніт» сказала: «Навіть коза розуміє, що стадіон – це лише привід для олігархів і бюрократів вкрасти гроші».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG