Доступність посилання

ТОП новини

Експерти просять президента Порошенка не підписувати закон про валютні кредити


За яким курсом платити валютні кредити?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Експерти звернулись до президента Порошенка з проханням не підписувати прийнятий Верховною Радою закон «Про переведення кредитних зобов’язань з іноземної валюти в національну».

На думку представників Народного Люстраційного комітету, ухвалена редакція за поданням депутата Руслана Князевича не захищає інтереси мільйонів споживачів фінансових послуг, зокрема, позичальників. Останні, в разі підписання президентом закону, будуть змушені виплачувати валютні кредити за курсом 12 гривень за один долар США.

Реструктуризацію заборгованостей позичальників варто проводити по курсу валют, який був станом на момент підписання договору (версія законопроекту за поданням Миколи Рудьковського). Таким чином, ухвалена Верховною Радою редакція закону мала би захищати інтереси українців, а не банків. У цьому переконаний Федор Олексюк, голова координаційногої ради антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія».

«Зібравши належну кількість підписів ми можемо ініціювати зміну через референдум у закон «Про Національний Банк України», який повинен бути більш прозорим і більш контрольованим, а також у закон «Про банки і банківську діяльність», – додав він.

Верховна Рада України 3 липня ухвалила в першому читанні проект закону «Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню» (№ 4185а-2). За дане рішення проголосували 289 із 369 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

XS
SM
MD
LG