Доступність посилання

ТОП новини

Аварія на станції метро у Москві – версії від технічних до абсурдних


Рятувальники намагаються дістатися до одного з вагонів метро, що зійшов з рейок, Москва, 15 липня 2014 року
Рятувальники намагаються дістатися до одного з вагонів метро, що зійшов з рейок, Москва, 15 липня 2014 року

Москва – У московському метро сталася велика аварія, жертв – щонайменше 20 осіб. За фактом катастрофи порушили кримінальну справу. Як заявляють у Слідчому комітеті Росії, розглядаються в основному версії, пов’язані з технічними причинами. За словами речника Слідчого комітету Володимира Маркіна, мова не йде про теракт.

Трагедія на синій гілці московського метро між станціями Парк Перемоги і Слов’янський бульвар сталася о 8:40 ранку. Три головні вагони зійшли з рейок. За свідченнями очевидців, незважаючи на годину пік, вагони не були забиті повністю пасажирами. Можливо тому, що літо – час відпусток. Двадцятирічний студент Іван Понікаров був одним із тих, кому вдалося вибратися з місця аварії самостійно.

«Я перебував у першому вагоні, у другій його частині. Ми від’їхали від станції метро Парк Перемоги і через 30 секунд вимкнулося світло, різке гальмування. Ми всі вилетіли, нас підкинуло дуже сильно, вдарилися. Ми встали, була паніка, в декого була розбита голова. Ми зламали двері вагона, вибралися на рейки. Мені дуже пощастило, я легко з того виліз. У мене був портфель і я впав на портфель. Я врізався в цю штуку, за яку треба триматися і мене портфель врятував», – розповів молодий чоловік.

Москва метро
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

У перші години після трагедії офіційно повідомляли, що її спричинив стрибок напруги. Проте пізніше фахівці зазначали, що характер пошкоджень потягу свідчить про інше. Машиніст метро, представник незалежної профспілки співробітників Московського метрополітену Василь Шеляков сказав Радіо Свобода, що з приходом нового керівництва технічний стан московського метро значно погіршився. Він припустив, що саме це стало причиною катастрофи.

Нове керівництво економить на безпеці

«Швидше за все, або пересунулася стрілка під потягом, або несправність рейки якоїсь. Може, була мікротріщина або злам рейки. У нас зараз іде на всьому економія. Начальник метрополітену економить на всьому. На рухомі потяги запчастин немає», – зазначає машиніст.

Поки всі можливі причини трагедії не більш ніж версії. Керівник Науково-дослідного інституту транспорту і дорожнього господарства Михайло Блінкін вважає, що дослідженням причин трагедії повинні займатися незалежні фахівці.

Незалежна оцінка

«Потрібен детальний технічний аудит стану, технічної експлуатації колійного господарства, енергетичного господарства, вагонного парку московського метрополітену. Робити цей аудит повинні не вчені люди і не журналісти, а фахівці – технарі, адміністративно не пов’язані з московським метрополітеном», зазначив фахівець.

Сергій Собянін
Сергій Собянін

Московська міськдума має намір по завершенні розслідування аварії винести на публічний розгляд питання безпеки на громадському транспорті, а мер Москви Сергій Собянін уже заявив, що будуть не тільки звільнення, але й кримінальні справи. Не обійшлося і без української теми: прихильники «теорії змов» побачили зв’язок між назвою станції «Слов’янський бульвар» і назвою українського міста Слов’янськ.

16 липня в Москві оголосили днем жалоби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG