Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ просить сепаратистів в Україні повернутися до консультацій


Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила пізно ввечері в вівторок, що запланована було на цей день відеоконференція з сепаратистами, на якій мали узгодити спосіб проведення наступного кола спільних консультацій, «на жаль», не відбулася.

Контактна група відтак просить сепаратистів повернутися до консультацій без дальших зволікань, повідомли в ОБСЄ.

Тристороння контактна група, яка об’єднує представників України, Росії і ОБСЄ, доклала всіх необхідних зусиль, щоб відновити такі консультації з сепаратистами зі Сходу України, мовиться в повідомленні.

«Контактна група серйозно занепокоєна тим фактом, що з 27 червня такі консультації не відбуваються. На думку контактної групи, це свідчить про брак бажання з боку сепаратистів залучатися до предметних переговорів про взаємно погоджене припинення вогню», – мовится в повідомленні ОБСЄ.

Група наголошує, що тривале припинення вогню вимагатиме дотримання таких засад: механізм ОБСЄ моніторингу і верифікації за дотриманням припинення вогню, що має почати діяти одночасно з самим припиненням; створення дієвого моніторингу на кордоні між Росією й Україною; звільнення всіх заручників; початок всеохопного діалогу.

У понеділок увечері в Європі знову залунали заяви про те, що Україна в перебігу своєї антитерористичної операції в частині місць Сходу України має піти на двостонннє припинення вогню й на прямі переговори з сепаратистами, спершу у вигляді консультацій хоча б шляхом телеконференції.

XS
SM
MD
LG