Доступність посилання

ТОП новини

США: заяви Росії про обстріл із боку України непереконливі


У США так і не мають підтверджень заявам Росії, що містечко на її території обстріляли українські війська, заявила у вівторок речниця Державного департаменту США Джен Сакі.

За її словами, військовий аташе американського посольства отримав запрошення Міністерства оборони Росії відвідати Ростовську область, де, як звинувачує Росія, стався інцидент.

Поїздка і її перебіг повністю контролювалися владою Росії без можливості її учасників вплинути на щось, зауважила речник.

Вона наголосила, що твердження Росії, на думку США, непереконливі. Ні причини руйнувань, ні того, звідки міг відбутися ймовірний обстріл, визначити було неможливо, уточнила вона.

Речниця зазначила, що в минулому Росія вже вдавалася до схожих заяв, коли треба було виправдати воєнні дії чи пряме воєнне втручання.

На думку США, коли вже існує такий високий рівень занепокоєності насильством чи тим, що воно може вихлюпнутися на територію Росії, то Росія має можливість піти на певні кроки задля деескалації напруженості – «кроки, на які вони вирішили все ж наразі не йти, особливо проросійські сепаратисти», сказала речниця Держдепартаменту США Джен Сакі.

У неділю Росія заявляла, що в російському містечку Донецьку, що в Ростовській області біля кордону з Україною, одна людина загинула і ще двоє поранені внаслідок влучання артилерійського снаряда, що прилетів із території України. Міністерство закордонних справ Росії відтак прямо заявило, що обстріл російського Донецька здійснила «українська армія». В Україні в Раді національної безпеки і оборони і в Міністерстві закордонних справ запевнили, що українські військові в тій місцевості вогню взагалі не вели, як і взагалі не стріляли в бік території Росії. Українські військові натомість стверджують, що проросійські сепаратисти самі свідомо ведуть вогонь із міцевостей поблизу кордону в обидва боки, і по українських військових, і в бік Росії, щоб спровокувати Росію на пряму воєнну агресію з участю регулярних частин російських Збройних сил.

XS
SM
MD
LG