Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід: зірване перемир’я


Палестинець стоїть на місці зруйнованого в результаті авіаудару будинку в Смузі Гази, 15 липня 2014 року
Палестинець стоїть на місці зруйнованого в результаті авіаудару будинку в Смузі Гази, 15 липня 2014 року

Ізраїль наніс авіаудари по смузі Газа після того, як представники палестинського руху «Хамас» випустили кілька ракет в напрямку ізраїльської території. Таким чином, зірвалося хитке і недовге перемир’я, яке встигла вже привітати світова спільнота. Але, як зауважують оглядачі, зрив перемир’я не означає, що сторони не готові до миру знову – просто прагнуть поступок з іншого боку.

Перемир’я на Близькому сході тривало зовсім недовго. Ізраїль погодився на пропозицію Єгипту щодо перемир’я і зупинив свої удари по палестинській смузі Газа у вівторок вранці. Погоджуючись на перемир’я Ізраїль очікував, що на цей крок піде і рух «Хамас», тим більше що співавтор перемир’я – Єгипет – має серйозний вплив на «Хамас», який править у смузі Гази, що затиснена між Єгиптом та Ізраїлем.

«Ізраїль погодився на єгипетську пропозицію щодо перемир’я. Ізраїль знову продемонстрував свою відповідальність. Ми не хочемо війни, але водночас ми налаштовані захищати наших громадян від терористичних нападів», – пояснювала позицію Ізраїлю міністр юстиції Ціпі Лівні.

Ізраїльський прем’єр Біньямін Нетаньягу сказав, що метою, яка рухала Ізраїлем, коли той погоджувався на перемир’я, була ідея повної демілітаризації Гази, аби звідти прибрати ракети, а також вирішити проблему підземних тунелів. Ці тунелі прорили до Єгипту палестинці і ними до Гази постачаються харчі, медикаменти, будматеріали та пальне. А також зброя – наполягає Ізраїль.

«Засідка»

Але рух «Хамас», під контролем якого перебуває Газа, відкинув перемир’я, назвавши його «засідкою» та «здачею в полон».

Речник «Хамасу» Самі Абу Зухрі пояснив позицію свого руху: «Оголошення ізраїльськими окупантами припинення бойових дій з одного боку не означає для нас нічого і не має для нас, для «Хамас», значення. В чому є потреба – так це не в припиненні бойових дій, але в тому, щоб покласти край несправедливості, яка чиниться стосовно палестинського народу в Газі».

Палестинська влада каже, що від повітряних ударів Ізраїлю, розпочатих понад тиждень тому, загинуло вже понад 190 людей.

Ізраїль наносив удари з повітря у відповідь на ракети, які прилітали на його територію і були запущені воєнізованими палестинськими угрупованнями. Чотири ізраїльтянина були серйозно поранені палестинськими ракетами, але ніхто не загинув.

«Удар по миру»

Зривом угоду, що її пропонував Єгипет, черговій надії на мир було завдано удару.

Дії «Хамасу» засудив Держсекретар США Джон Керрі: «Я не можу не засудити в найтвердішій формі дії «Хамасу», який так нахабно стріляє ракетами у великих кількостях на тлі зусиль доброї волі і пропозиції щодо припинення вогню, який спільно Ізраїль та Єгипет запропонували, що було активно підтримано міжнародною спільнотою».

Оглядачі кажуть, що хоча перемир’я зірвано, однак це ще не кінець. «Хамас» хоче певних поступок з боку Ізраїлю та Єгипту, які запровадили суворий контроль на кордоні, ізолювавши смугу Газа на суші.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG