Доступність посилання

ТОП новини

Італія і Болгарія змагаються за посаду чільника зовнішньої політики ЄС


Термін перебування Катрін Аштон на посаді верховного представника ЄС із закордонних справ закінчується цього року
Термін перебування Катрін Аштон на посаді верховного представника ЄС із закордонних справ закінчується цього року

Рікард Йозвіак

Глави урядів і держав Євросоюзу 16 липня оберуть нового координатора закордонної політики ЄС. На посаду претендують міністр закордонних справ Італії Федеріка Моґеріні і нинішній єврокомісар від Болгарії Кристаліна Ґеорґієва. Моґеріні є фаворитом, але Польща і країни Балтії не у захваті від того, що вона може очолити Європейську службу зовнішніх дій.

На думку деяких оглядачів, керівник МЗС Італії, соціал-демократ, 41-річна Федеріка Моґеріні має замало досвіду у сфері закордонної політики. Її призначили на нинішню посаду лише в лютому 2014 року. Крім того, вона нібито має проросійську позицію. Коли Італія перейняла головування в ЄС, перший закордонний візит Моґеріні здійснила до України, після чого відвідала Росію, де зустрілася з президентом Володимиром Путіним.

Союзникам України в ЄС також не подобається, що нинішній уряд лівих у Римі сповільнював процес санкцій проти Росії у зв’язку з ситуацією в Україні і наполягав на будівництві газпромівського трубопроводу «Південний потік».

До того ж новіші держави-члени із Центральної та Східної Європи заявляють, що хоча б одну з трьох найвищих посад ЄС – верховний представник із закордонних справ, президент Європейської комісії і президент Європейської ради – має очолювати людина «зі Сходу».

Як про можливого кандидата на посаду координатора закордонної політики ЄС деякий час говорили про міністра закордонних справ Польщі Радека Сікорського. Однак через аудіозаписи, на яких він погано відгукнувся про США та Великобританію, а також його сильну критику Росії він потрапив у немилість.

Федеріка Могеріні
Федеріка Могеріні

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці лобіював, щоб посаду верховного представника із закордонних справ віддали Італії, тобто Моґеріні, незважаючи на те, що її називають новачком у сфері закордонних справ.

Вона тривалий час брала участь у молодіжній політиці лівих, а у 2008 році її обрали до Палати депутатів італійського парламенту і переобрали у 2013 році. Вона була членом делегації своєї країни в Парламентській асамблеї Ради Європи і очолювала делегацію Італії в Парламентській асамблеї НАТО. Також вона є співробітником Німецького фонду Маршалла для США.

Рішення має бути ухвалене на основі консенсусу, але в обмін на інші керівні посади в Єврокомісії деякі з великих країн-членів ЄС можуть врешті проголосувати за Моґеріні.

Французький президент-соціаліст Франсуа Олланд може підтримати свою колегу з лівої партії. До того ж він, напевно, сподівається, що Рим підтримає його кандидата на важливий пост єврокомісара з економічних та монетарних справ.

Великобританія не зацікавлена у кандидатурі Італії, але після того, як Лондон виступив проти Жана-Клода Юнкера в ролі президента Європейської комісії, Лондон буде намагатися налагодити відносини з головними членами-країнами союзу, якщо справа у майбутньому дійде до перегляду членства Великобританії в ЄС.

Німеччина, ймовірно, не буде проти призначення Моґеріні. Можливо, навіть Польща погодиться з її кандидатурою, якщо єврокомісар із питань енергетики буде поляк.

Кандидат від Болгарії Кристаліна Ґеорґієва

А якщо ж посаду координатора закордонної політики ЄС отримає Кристаліна Ґеорґієва, вона стане першим політиком із колишніх країн Варшавського договору, який очолить одну з трьох головних посад ЄС.

Із 2010 року 60-річна нині Ґеорґієва є єврокомісаром із міжнародного співробітництва, гуманітарної допомоги і кризового реагування. Вона координувала дії Брюсселя у постраждалих від повені Боснії і Герцеговині та Сербії на початку цього року, а також у Пакистані після повені у 2010 році.

Розпочавши кар’єру в Світовому банку в ролі екологічного економіста у справах Європи та Центральної Азії у 1993 році, Ґеорґієва із 2004 до 2007 року прожила в Москві, де була постійним представником банку. Перед своїм переїздом до Брюсселя вона піднялася до посади віце-президента банку.

Ґеорґієва не була 2010 року першим вибором Болгарії щодо посади єврокомісара. Однак, коли ЄС звинуватив болгарського міністра закордонних справ Рум’яну Желеву у фінансових порушеннях і сумнівній компетентності, влада Болгарії запропонувала на посаду Ґеорґієву, щоб уникнути подальшого приниження.

Кандидатуру обранця на посаду верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки ще має обговорювати Європарламент – це відбудеться вже восени. В разі схвалення новий координатор зовнішньої політики ЄС і голова євросоюзівського «дипломатичного відомства» – Європейської служби зовнішніх дій – обійме посаду на п’ятирічний термін у листопаді цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG