Доступність посилання

ТОП новини

Без чесної гри порядку на телеринку України не буде – експерт


Очікувати від нового складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України незалежної та ефективної роботи складно. Найімовірніше цей регуляторний орган успадкує долю попередніх Нацрад із корупційними скандалами, звинуваченнями у лобіюванні інтересів влади та олігархічних груп. Такий прогноз дають деякі експерти напередодні засідання Нацради, яке має відбутися сьогодні. Натомість новий її голова Юрій Артеменко запевняє, що регулятор керуватиметься лише принципами патріотизму та порядності.

Майже півроку (протягом подій Майдану в Києві та після нього) Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України не працювала і за цей час накопичилося понад півтисячі нерозглянутих питань. Тепер робота регуляторного органу відновилася, майже повністю помінявся його склад (четверо за парламентською квотою і троє – за квотою президента Петра Порошенка, ще один член Нацради від глави держави уникнув відставки завдяки перебуванню у декретній відпустці).

Головною небезпекою для оновленої Нацради є те, що цей її склад сформували з порушеннями закону про неї, стверджує медіа-юрист Тетяна Котюжинська.

Від нового складу Нацради очікують більшої прозорості – зокрема, оприлюднення не лише порядку денного певного засідання, а й проектів рішень Нацради, щоб їх могли заздалегідь обговорити медіаексперти і громадськість. А наразі ці проекти рішень готують кулуарно. Взагалі Нацрада справді має бути регуляторним органом, а не каральним як раніше, не таким, що керується політичною доцільністю, наголошує Тетяна Котюжинська.

Коли всі діячі медіаринку розуміють, що п’ять із семи голосів у Нацраді дотримуватимуться певної абсолютно політики, звичайно, це не так цікаво
Тетяна Котюжинська

«Звичайно, коли всі діячі медіаринку розуміють, що п’ять із семи голосів у Нацраді дотримуватимуться певної абсолютно політики, звичайно, це не так цікаво, ніж усе ж таки, якби Нацрада складалася із незалежних експертів. Тобто, із цих п’яти – три людини від офісу президента, призначені за принципом особистої довіри. І, очевидно, що два призначення так само є узгодженими із політичними силами, які підтримують президента», – вважає Тетяна Котюжинська.

«Нові члени Нацради точно є українським патріотами»

Загалом будь-яка влада в Україні намагалася контролювати інформаційний простір, констатує голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Княжицький. У цього депутата, у минулому телеведучого і керівника телеканалів, колишнього члена Нацради з питань телерадіомовлення немає сумнівів, що нинішня влада робитиме теж саме. Водночас у новому складі Нацради є багато представників олігархічних груп, які прагнутимуть відстоювати свої інтереси. Всупереч цьому Микола Княжицький позитивно налаштований стосовно потенціалу нового складу Нацради із захисту інформаційного простору України.

Вони не зможуть працювати так, як працює будь-який європейський орган, бо ми, на жаль, продовжуємо жити в олігархічній системі правління
Микола Княжицький

«Ці люди, які там (у Нацраді – ред.) представлені, крім того, що в них, безумовно, є зобов’язання перед представниками влади, все-таки (оскільки вони є людьми відомими і авторитетними у суспільстві) намагатимуться шукати баланс із інтересами суспільства. Вони не зможуть працювати так, як працює будь-який європейський орган, бо ми, на жаль, продовжуємо жити в олігархічній системі правління. Але тим не менше вони точно є українським патріотами і не буде такого жахливого беззаконня, яке було при попередньому складі. Принаймні, в мене є на це великі надії», – сказав Микола Княжицький.

«Ніхто проти великих грошей не піде»

Ніхто проти великих грошей не піде. Таким чином політолог Олексій Голобуцький оцінив здатність нового складу Нацради бути регуляторним органом, а не корупційним. Але це – не провина саме даного органу, а реальність, викликана інформаційною політикою у державі. Коли в медіа-просторі є лише кілька гравців, котрі поділили весь рекламний ринок і частоти мовлення, коли в Україні все монополізовано і відсутня нормальна конкуренція, сподіватися на незалежну роботу регулятора у даній сфері наївно, зазначає політолог. Треба міняти правила гри, інакше нинішня Нацрада з питань телерадіомовлення успадкує долю попередніх таких рад.

Поки в нас не запровадять, так би мовити, медійний «fair play» (чесну гру), доти у нас залишатиметься ненормальна ситуація
Олексій Голобуцький

«Я взагалі вважаю, що доки в нас не запровадять, так би мовити, медійний «fair play» (чесну гру), коли телебачення, взагалі ЗМІ витрачають стільки, скільки вони заробили, а не живуть за спонсорські гроші (у нас немає ані видань, ані практично телебачення, які працюють в плюс), доти у нас залишатиметься ненормальна ситуація», – прогнозує Олексій Голобуцький.

Зі свого боку, новий голова Нацради Юрій Артеменко запевняє, що він та його колеги керуватимуться лише принципами відстоювання інтересів держави. П'ять основних напрямів діяльності оновлено регулятора: суспільне мовлення, цифрове телебачення, регіональне мовлення, інформаційна безпека, відновлення діяльності Нацради загалом.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG