Доступність посилання

ТОП новини

Ембарго на зброю до Росії та більше реверсного газу для України – резолюція Європарламенту


Європарламент ухвалив проукраїнську резолюцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Брюссель – Не зважаючи на гучні проросійські виступи крайньоправого крила, Європарламент у четвер висловив чергову підтримку Україні та засудив російську агресію. У резолюції, яку підтримала переважна більшість депутатів ЄС, закликали Росію підтримати мирний план Порошенка, а також висунули вимогу накласти ембарго на продаж зброї Росії й перейти за потреби до ширших санкцій.

Росія мусить підтримати український план мирного врегулювання, сприяти припиненню бойових дій та відкликати своїх найманців. Такий заклик містить нинішня резолюція, ухвалена Європарламентом. Серед інших пунктів документа найважливішими є висловлена готовність надати допомогу українцям у забезпеченні їх реверсним газом та швидко ратифікувати у парламенті ЄС угоду про асоціацію.

Майже півтисячі депутатів підтримали резолюцію, яка ще й вимагає від Росії відкликання своїх військ з-під українських кордонів та звільнення всіх заручників, зокрема, військового пілота Надії Савченко.

Ельмар Брок
Ельмар Брок

Голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок, коментуючи резолюцію, в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що безпека українських кордонів та припинення постачань зброї Росією в Україну – це першочергові завдання.

Ми вже посилили санкції та будемо їх далі поглиблювати, якщо Росія не припинить своїх дій
Ельмар Брок

«Для нас найважливіше те, як припинити поділ України та насилля на сході для зміцнення її територіальної цілісності, – додає він. – Ми вже посилили санкції та будемо їх далі поглиблювати, якщо Росія не припинить своїх дій».

ЄС треба реагувати на дії Росії одностайно Європарламент

Водночас, Європарламент звернувся до Ради ЄС та країн-членів докласти зусилля для скорочення потреб об’єднаної Європи у російському газі. Парламентарі висунули вимогу: Євросоюз повинен реагувати на дії росіян одностайно та повинен накласти на цю державу подальші санкції, включно із економічними, фінансовими та обмеженнями в енергетичній галузі.

Віце-президент Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський сказав Радіо Свобода, що, незважаючи на «праворадикальний та ліворадикальний галас», сьогоднішня резолюція свідчить про те, що підтримка України з боку парламентарів навіть посилилася, порівняно із минулим.

Крайньоправі під час обговорень здійняли багато галасу, однак підтримка України нині навіть більша ніж раніше
Яцек Саріуш-Вольський

«Крайньоправі депутати під час обговорень здійняли багато галасу, однак вони не вплинули на зміст тексту резолюції: підтримка України нині навіть більша ніж раніше. Європарламент висловлює одностайність, і я налаштований позитивно», – зазначив віце-президент Європарламенту.

На тлі суперечок щодо можливого продажу до Росії двох французьких гелікоптероносців типу «Містраль», Європарламент закликав запровадити «колективну заборону на продаж росіянам зброї». «І «Містралей» це стосується також», уточнив Саріуш-Вольський.

Європарламентарі також підтвердили право українців на самооборону й нагадали, що світова спільнота виступає за єдину, суверенну та територіально цілісну Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG