Доступність посилання

ТОП новини

Мати Надії Савченко: з якого боку не глянь, Росія не права


Марія Савченко
Марія Савченко

Марія Савченко, мати української льотчиці Надії Савченко, яка перебуває в ув’язненні у Росії, подякувала на прес-конференції у Києві, усім, хто долучається до звільнення її дочки. Вона наголосила на тому, що Росія у цій ситуації діє незаконно.

«Чому Савченко з’явилася на російській території, коли вона воювала на українській, захищала свою землю, свою державу? Поясніть нам це. З якого боку не глянь, Росія не права. Якби Росія нам оголосила війну, тоді інша справа, вона могла брати у полон наших військових, наших людей . Тим більше військових вона не має права зараз брати. Для військових одні закони, а для цивільних інші», – сказала Марія Савченко.

Народний депутат України Олександр Бригинець, який також взяв участь у прес-конференції, наголосив на тому, що питання звільнення Савченко потрібно шукати не у руслі російського судочинства, а в міжнародно-правовому руслі. Коли цивілізовані країни, Європейський суд з прав людини та інші установи світу будуть вимагати повернення Надії Савченко, на територію України. Йдеться про викрадену з України людину, а не про передачу її як полоненої, адже Росія формально з Україною не воює.

У середині червня військова льотчиця Савченко була захоплена сепаратистами в зоні проведення АТО. Пізніше з'ясувалося, що вона перебуває під вартою в Росії. Там її звинуватили в причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи бойовиків висвітлювали їх напади на українських військових.

Російські слідчі стверджують, що Савченко затримали після того, як вона сама в'їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали терористи на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадання Савченко. Суд Новоусманського району заарештував Савченко до 9 вересня. Її утримують у СІЗО Воронежа.

XS
SM
MD
LG