Доступність посилання

ТОП новини

«Майдан вже став місцем, де необхідно носити жилети» – Кличко


«Майдан вже став місцем, де необхідно носити жилети» – Кличко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:41:41 0:00

Гість «Вашої Свободи»: Віталій Кличко, київський міський голова.

Інна Кузнецова: Кажуть, що ситуація в Києві критична. Вперше за останні роки у бюджеті немає коштів на виплату надбавок вчителям та медикам, а, можливо, буде таке, що скоро не буде грошей і на те, аби платити зарплату бюджетникам. У всякому разі саме таке пишуть ЗМІ.

Ваша Свобода:Наскільки критичною є ситуація в Києві?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

(Переклад). Коли я балотувався на посаду мера, то мер Львова Андрій Садовий (ми знаємо одне одного достатньо довго) говорив: Віталію, одне можу сказати, що мерське крісло – це електричний стілець, напруга на цьому електричному столі в Києві набагато більша, ніж у Львові.

– Пане Кличко, Ви щойно повернулися з наради по Андріївському узвозу. Яка доля чекає Андріївський узвіз найближчим часом?

– На сьогоднішній день Андріївський узвіз, не дивлячись на те, що в минулому році була проведена реконструкція, яка до кінця не була завершена, – хаотичний базар, на якому торгують чим завгодно, структуризації немає, місто грошей від цієї торгівлі не отримує. І насправді не тільки кияни, не тільки гості нарікають на дану ситуацію, скаржаться на дану ситуацію ті ж самі підприємці, котрі торгують.

– Що ж буде?

– Через те, що блоковано Хрещатик, почався рух Андріївським узвозом. А ця вулиця не призначена для транспорту з великим навантаженням і розбивається. По-перше, ми розглянули, щоб в першу чергу на вихідні рух був обмежений по Андріївському спуску, і ця вулиця була пішохідною.

Ми будемо розглядати в подальшому встановлення спеціальних стовпчиків, що виїжджають, паркінгів, щоб лише мешканці даної вулиці або ті люди, які мають дозвіл, могли заїхати. Це не буде ні в якому разі обмежувати рух ні швидким, ні пожежним машинам.

Друге – побутові речі. Люди звертаються і кажуть: тисячі людей приходять на Андріївський узвіз – жодного громадського туалету. Іноземців дуже багато приїжджає.

Торгівля, рух і сервісне обслуговування – це ключові питання, які обговорювалися. На нараді роздали доручення. На основі цих доручень на наступному тижні ми вже будемо робити висновки. Це те, що стосується лише однієї вулиці. Таких улиць у Києві тисячі.

– Ще одна вулиця – Хрещатик і Майдан незалежності. Що змінилося за останній тиждень? На майдані небезпечно. Що буде далі?

Майдан вже став місцем, де необхідно носити жилети, – йде стрілянина

– Дуже важко бачити, як ми збираємо гроші і відправляємо бронежилети у зону конфлікту на схід, і коли на майдані люди ходять у бронежилетах. Від кого вони там…? Дійсно, майдан вже став тим місцем, де необхідно носити жилети, – йде стрілянина. Якщо майданівці або ж ті люди, які там знаходяться, не можуть забезпечити, по-перше, чистоту, по-друге, чіткі правила і порядок, то про що тоді вони можуть вести мову.

Силова зачистка Майдану – крайній захід. Намагаємося переконати, пояснити, прислухатися

Не дивлячись на ті заяви, які звучали від різних людей, від різних високопосадовців серйозних, я дотримуюся принципу, що силова зачистка Майдану – це тільки крайній захід. Ми намагаємося переконати, пояснити, прислухатися до того, щоб все ж таки Хрещатик, головну артерію міста Києва, центральну артерію, звільнити, так як блокування Хрещатика блокує весь центр.

Ми представляємо будь-які можливості – санаторії під Києвом, табори, які на сьогодні вільні, для того, щоб дати можливість киянам пересуватися по Хрещатику. Але, на жаль, всі хочуть жити на Хрещатику.

– Кажуть, що якісь політичні сили фінансують цих так званих майданівців, які знаходяться там зараз. Чи не пробували Ви вести переговори з цими політичними силами?

Політичні сили фінансують багато людей на майдані Незалежності

– У нас є підстави говорити про те, що є політичні сили, які фінансують багато людей, які знаходяться на сьогоднішній день на Хрещатику, на майдані Незалежності. Яку вони мету перед собою ставлять? Чим гірше, тим краще? Є такі люди також.

Я хотів би ще такі цифри озвучити, що 84% киян на сьогодні не підтримують присутність тих людей на майдані і звертаються з тим, щоб Хрещатиком було відкрито рух. Така ж кількість киян підтримувала події, які відбувалися взимку. Більше 50% опитаних безпосередньо або дотично брали участь у подіях, приходили на Майдан, підтримували демократичний рух. На сьогодні вони не підтримують того, що відбувається.

Найближчим часом ми таки знайдемо компроміс

Нам не просто було звільнити приміщення КМДА. Частина вулиці Хрещатик до вулиці Прорізної також була звільнена минулого тижня. Ми продовжуємо зустрічатися, переконувати, аргументувати тих людей, які знаходяться на Хрещатику для того, щоб відкрити рух по вулиці Хрещатик. Я впевнений, що найближчим часом ми таки знайдемо компроміс. Аргументів у тих людей, які там знаходяться, лишається все менше і менше.

Якщо вони дійсно є патріотами і хочуть контролювати владу, то їм ніхто цього не забороняє. Але вулицю Хрещатик нам необхідно зробити проїжджою.

– Ви з братом матеріальну допомогу батальйону «Київ» надавали. Можливо, вони пішли б у батальйон «Київ»?

– Дійсно багато людей, які знаходилися на Хрещатику, як патріоти знаходяться на сході, де захищають цілісність і незалежність нашої країни.

– А ці бояться?

– Я не хочу нікого ображати. Але у них різні є умови. Вони кажуть: ми підемо, коли нові намети нам поставите. Потім – холодильники. А потім ще щось. Немає центру, з ким спілкуватися. Кожен намет – окрема людина.

– Офіцер Надя Савченко, яка зараз перебуває у СІЗО в Воронежі, – киянка. Що Ви саме як київський міський голова робили, можливо, якісь звернення для звільнення Надії Савченко?

– Я написав офіційний лист президенту Росії з вимогою звільнити Надію Савченко.

– Відповіді немає?

– Поки що ні.

– Останнім часом, навіть сьогодні була інформація про так зване «замінування» «5 каналу». Такі повідомлення приходять дуже часто, про «замінування» гіпермаркетів. Знову ж таки, це все жартівливі. Слава Богу! Що Ви плануєте робити з громадською безпекою?

– За моєю ініціативою був створений штаб громадської безпеки, в який увійшли представники силових структур, тобто міліції, СБУ, прокуратури і громадських організацій, щоб терміново взяти під контроль ключові об’єкти, підвищений контроль над ключовими об’єктами, а це метро, залізничний вокзал, засоби комунікації, у тому числі мости. Він вже працює. І у нас майже щодня йдуть наради. Не вистачає коштів і людей. Але я впевнений у тому, що ефективна робота вже налагоджена, тому що до сьогоднішнього дня нічого не відбувалося.

– Питання стосовно гарячої води і опалення. Ви зверталися до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. На що киянам очікувати?

– Я звернувся до прем’єр-міністра і міністра палива та енергетики з вимогою ні в якому разі не відключати газ киянам. Будемо робити все можливе для того, щоб вони дослухалися до цього. У нас є багато напрямків вирішити цю проблему. Ми розглядаємо всі заходи для того, щоб ні в якому разі кияни не залишилися без гарячої води чи без опалення взимку. Кияни готові сплачувати за газ. У киян практично немає боргів за газ, за теплу воду.

Є пропозиція Кабміну на сьогоднішній день практично звести до нуля використання газу, а наявний газ транспортувати у підземні сховища для того, щоб цього газу вистачило взимку. Це справа Кабміну.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка (переклад): Пане Віталію, скажіть, будь ласка, чи немає такої думки, щоб Хрещатик був пішохідною зоною?

– Вже довгий час Хрещатик ставав пішохідною зоною у вихідні дні. У будні Хрещатик – одна з ключових артерій центру міста Києва. Перекриття Хрещатика супроводжується великими незручностями для всієї центральної частини міста. Ми розглядали питання щодо того, щоб пішохідна зона була. Але для цього мають бути великі інвестиції, що стосується окремого тунелю, який міг би йти під Хрещатиком. На сьогодні таких засобів не існує.

У даному випадку Хрещатик виконує дві функції. Перша – з понеділка до п’ятниці, як основна артерія. А в неділю та в суботу, як це завжди було, може бути пішохідною зоною. У нас на сьогодні ключове завдання – відновити рух на Хрещатику.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач (переклад): Всі «тіньові», не зареєстровані стоянки дають 1,5 мільярда гривень в рік! З 12 тисяч маршруток 8 тисяч не є зареєстровані, вони не міські! Але що найбільше мене вбило, то це 99% таксі «тіньові» і тільки 10% МАФів зареєстровані, легальні!

Ви не хочете повторити подвиг «комісара Катані»?

– Величезна кількість грошей в місті Києві знаходиться в «тіні». На сьогодні я дав доручення прокуратурі і правоохоронним органам провести податкові перевірки у тих напрямках, де, чесно кажучи, надходження у бюджет, називають «смішними».

Я кілька днів тому зустрічався з представниками, дипломатами арабських країн. Коли вони почули, що базари у нас майже збиткові… На Сході тільки уявити, що базар може бути збитковим, то це викликає тільки усмішку.

Так, дійсно, парковки в нас практично нічого не приносять в бюджет міста, базари практично нічого не приносять в бюджет міста, МАФи, яких величезна кількість, нічого не приносять в бюджет міста. Проте приносять величезні кошти в кишені тих людей, які їх «кришують». Наше ключове завдання на сьогодні – реформи, зруйнувати корупційну складову. Це один зі шляхів наповнення бюджету.

Одне можу сказати, що людей, які дуже (!) не мають бажання, щоб ця корупційна складова була зруйнована, достатньо велика кількість. Ми бачимо який супротив чиниться.

– А хто чинить цей супротив?

– Я люблю спочатку робити, а потім говорити. Впевнений, що найближчим часом у мене будуть вже факти і точні цифри. Я зможу до вас прийти і розказати: ось стільки було, ось стільки є. Нехай правоохоронні органи дадуть відповідь.

– Сьогодні з’явилася інформація про те, що Ви внесли подання до Кабміну про призначення своїх п’ятьох заступників. Серед них першим заступником має стати відомий забудовник. Вже дехто почав критикувати, що серед цих п’яти людей немає нікого, хто знається на господарських проблемах міста.

Чому саме ці люди були вибрані Вами для роботи?

Першим заступником я буду призначати пана Никонова, тому що я знаю цю людину, як системного менеджера. В сьогоднішніх умовах нам необхідні кризові менеджери, люди, які візьмуть відповідальність на себе, які можуть систематизувати роботу.

На жаль, у нас в країні так сталося, що, але це професія, яка заслуговує на повагу, але через те, що влада не давала чітких критерій, де будувати, як будувати, будівельник чи забудовник, як образа.

Никонов бізнесом більше не займається. Я несу відповідальність. Якщо є претензії – будь ласка

Никонов має гарну освіту, жив за кордоном. Ті об’єкти, які він будував у Києві, та ж «Ocean Plaza», то якщо такі об’єкти будуть у Києві, то Київ стане нормальним містом. Але на сьогоднішній день він передав бізнес-керування і бізнесом вже більше не займається. 24 години на добу ми займаємося Києвом. І я несу відповідальність. Якщо є претензії – будь ласка.

– І політичне питання. Як Ваша політична сила, якщо будуть позачергові вибори до парламенту, піде без лідера на вибори?

– Я є лідером політичної сили. І я впевнений у тому, що людей об’єднує прагнення змін, прагнення того, що ми бачимо нашу Україну європейською країною, ми об’єднуємо людей, які не хочуть чекати, які беруть на себе відповідальність, які працюють. І політична сила – це інструмент, яким чином ми можемо це зробити.

– Хто піде номером першим у списку, якщо такий буде?

Не виключаю, що я піду під №1 у виборчому списку в разі дострокових парламентських виборів

– Не виключаю, що я піду (під №1 у виборчому списку в разі дострокових парламентських виборів – ред.).

– А як тоді місто?

Місто ні в якому разі я не кину

– Місто ні в якому разі я не кину. Кияни мені довірили, я взяв цю велику відповідальність перед киянами, я ні в якому разі киян не підведу.

– Тобто Вас виберуть, а Ви потім своє перше місце віддасте комусь, хто не пройшов до парламенту?

– Партія називається «УДАР Віталія Кличка».

– Насамкінець родинне питання – стосовно молодшого брата. Всі чекають: коли ж буде весілля?

– Краще, коли Володимир буде сидіти тут, у студії, і буде відповідати на всі питання, які стосуються його приватного життя. Це його особиста справа. Моя дружина вже…

– Сукню підготувала?

(Сміється). Весілля? Таємницю можу Вам привідкрити. Це питання, яке задає і мама, родичі також кажуть. Поки що відповіді немає. Може, наступного разу Володимир матиме можливість тут, у студії, вам дати чітку відповідь.

– Передайте йому, що чекаємо його у нашій студії.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG