Доступність посилання

ТОП новини

Як залатати «дірку» в бюджеті?


У державному бюджеті дірка майже в 15 мільярдів гривень. Скоротити деякі соціальні програми та приватизувати державне майно – саме так прем’єр-міністр Яценюк планує зменшити дефіцит. Експерти обговорили, чи вдасться таким чином наповнити бюджет.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що українському бюджету бракує 14,5 мільярдів гривень. Аби скоротити цей дефіцит, він пропонує внести зміни до закону «Про державний бюджет України».

«Нам знову треба ухвалити дуже складні, але потрібні рішення для країни. Так, країна у війні, так, треба фінансувати армію, треба відновлювати інфраструктуру, треба забезпечувати постраждалих, треба платити військовослужбовцям», – додав він.

Розпочати цей процес уряд планує з урізання низки соціальних програм, перелік яких оголосять згодом. Окрім цього, за словами Арсенія Яценюка, Україна розпочне програму приватизації державного майна. Таким чином прем’єр-міністр планує закрити «дірку в держбюджеті».

Офіційно заявляю, що за копійки державні об’єкти уряд продавати не буде
Арсеній Яценюк

«Я зразу офіційно заявляю, що за копійки державні об’єкти уряд продавати не буде», – додав Яценюк.

Збережені та зароблені такими кроками кошти уряд планує витратити на фінансування української армії та відновлення інфраструктури Донбасу.

Слід скорочувати кількість чиновників – Розенко

Натомість, експерт Павло Розенко зауважує: скорочення соціальних програм не повинно стосуватися малозабезпечених категорій населення. На його думку, урізання зарплат та соціальних виплат вчителям, лікарям та молодим мамам – хибний та малоефективний спосіб наповнити бюджет. Розенко переконаний, що уряд не ухвалить такі зміни до держбюджету.

«Що уряд зробив із реформування країни, щоби залучити іноземні інвестиції, щоби почав розвиватися бізнес, щоби детінізувати економіку країни? Щоби справді бюджет не втрачав, а отримував додаткові ресурси», – зауважує експерт.

Розенко пропонує розпочати з адміністративної економіки: скоротити кількість державних інституцій та чиновників, на утримання яких витрачається значна частина бюджетних коштів.

Хіба може бути в бідній країні така кількість центральних органів виконавчої влади?
Павло Розенко

«У нас сьогодні 80 центральних органів виконавчої влади. Це різноманітні міністерства, агенції, інспекції. Хіба може бути в бідній країні така кількість центральних органів виконавчої влади?» – коментує Розенко.

На думку провідного експерта Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександри Бетлій, скорочення соціальних програм є сумнівним кроком, натомість бюджет наповниться швидше, якщо держзакупівлі будуть прозорими. Бетлій також переконана: на тлі економічної та політичної ситуації в країні провести ефективну приватизацію державного майна буде дуже складно.

Хочеться сподіватися, що це саме будуть прозорі рішення, а не, скажімо так, в ручному режимі ми знову ріжемо те, що найлегше різати», – додала вона.

Водночас, експерти зазначають: слід дочекатись конкретного переліку кроків, за допомогою яких уряд планує наповнити бюджет.

Прем’єр Арсеній Яценюк висловив переконання, що Україна має всі шанси вийти на позитивний тренд економічного розвитку до 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG