Доступність посилання

ТОП новини

Кремль посилив збройну підтримку сепаратистів в Україні, бо нервує?


Бойовики батальйону «Восток» стоять біля танків Т-64 у Донецьку, 16 липня 2014 року
Бойовики батальйону «Восток» стоять біля танків Т-64 у Донецьку, 16 липня 2014 року

Київ – Українські силовики не здали позицій в зоні АТО, попри такі повідомлення в соцмережах та в деяких російських медіа. Водночас в українському уряді говорять про те, що у конфлікті на Донбасі напряму взяли участь військові з’єднання та артилерія Російської Федерації. Експерти не виключають, що це може стати початком великої війни, однак вважають, що вона стане згубною для російської сторони.

Росія продовжує ескалацію конфлікту між екстремістами та українськими силовиками на сході України, але ці спроби приречені на невдачу, заявив у четвер прем’єр Арсеній Яценюк, коментуючи загострення ситуації в зоні антитерористичної операції.

Росія зобов’язана негайно припинити постачання озброєння. Десятки танків, ПЗРК, натренованих та озброєних агентів ФСБ та ГРУ знаходяться в Луганську і Донецьку
Арсеній Яценюк

«Росія зобов’язана негайно припинити постачання озброєння. Десятки танків, ПЗРК, натренованих та озброєних агентів ФСБ та ГРУ знаходяться в Луганську і Донецьку. Вони координують діяльність цих бандитів, які отримують кошти в Російській Федерації», – наголосив Яценюк.

За останню добу РНБО зафіксувала факти обстрілу українських військових із російської території та збитий над українською територією військовий літак України СУ-25, в який випустив ракету літак збройних сил Росії. Окрім того, в РНБО підтвердили появу в районі селища Ізварине на Луганщині військових у російській формі без розпізнавальних знаків із бронетехнікою та установками «Град». Про це повідомив речник РНБО Андрій Лисенко.

Російські військові збивають в українському небі літаки та прориваються на Донбас – РНБО

Одного з таких військових захопили в полон бійці 51-ї окремої механізованої бригади на Луганщині, полонений виявився солдатом-строковиком збройних сил Російської Федерації, повідомляє з посиланням на бійців керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Зі свого боку, президент України Петро Порошенко доручив МЗС зреагувати на атаку українського військового літака російською авіацією. Що ж до артобстрілу з боку Росії Порошенко зауважив, що Україна змінить тактику АТО так, щоб вона дозволила залучати іноземні війська.

Збитий літак був одним із більш ніж 20, які здійснювали бойові вильоти на Донбасі за останню добу.

Кремль вдається до все більш неприхованої збройної підтримки сепаратистів в Україні, через те, що українська антитерористична операція є успішною, і саме цим викликане застосування зброї з території Росії та перекидання до України не найманців, а російських військових, заявив Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Терористи почали тікати, і Путін зрозумів, що без прямої підтримки Росії це швидко закінчиться
Олександр Палій

«Факти прямого вторгнення Росії через обстріли та закидання «зелених чоловічків» на Донбасі викликані успіхами АТО. Терористи почали тікати, і Володимир Путін зрозумів, що без прямої підтримки Росії це швидко закінчиться. Відтак він вирішив піти на подальше загострення, забезпечивши перед тим пом’якшення санкцій з боку ЄС. З іншого боку, це може бути прелюдією для повномасштабного вторгнення, до великої війни», – підсумовує політолог.

Зі свого боку, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, який теж не виключає повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну, посилається на заяви окремих європейських політиків, що в такому випадку у воєнний конфлікт втрутяться сили НАТО. Крім того спробу Кремля «дійти до Києва» Ігор Семиволос вважає згубною для російської армії.

В разі великого конфлікту з Україною, за короткий проміжок часу російської армії не стане
Ігор Семиволос

«Принаймні росіяни відчувають загрози, які виникають в разі великого конфлікту з Україною та захоплення частини її території – вони отримують велику територію з ворожим до Росії населенням. Це наш єдиний порятунок: нарощувати свої сили й демонструвати готовність воювати. Бо вони реально бояться «партизанки». В такій ситуації за короткий проміжок часу російської армії не стане. Боєздатність української ж армії росте щодня, і дійти до Києва окупантові буде дедалі важче», – заявив в ефірі Радіо Свобода Ігор Семиволос.

Днями українські збройні сили зміцнили свої позиції у всесвітньому рейтингу боєздатності. За версією американського видання Business Insider, українська армія піднялася на 21-шу сходинку в рейтингу боєздатності, обігнавши зокрема армії Саудівської Аравії, Ірану, Швейцарії та інших, попри те, що нині Україна не має на озброєні авіаносців та ядерних боєголовок.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG