Доступність посилання

ТОП новини

Нові санкції матимуть серйозний вплив на Росію (світова преса)


Світова преса обговорює рішення Сполучених Штатів запровадити нові санкції проти Росії. Міжнародні видання аналізують, чи допоможе це ситуації в Україні, де, як мовиться в деяких публікаціях, Росія намагається повторити сирійський сценарій.

Як повідомляє агентство новин Associated Press, санкції Білого Дому націлені на дві найбільші російські енергетичні компанії, пару потужних фінансових інститутів, вісім фірм і чотирьох осіб. Європейські лідери, пише агентство, які мають набагато тісніші економічні відносини з Росією, ніж США, лише наказали інвестиційним банкам і банкам розвитку тимчасово зупинити фінансові угоди з Росією. «Але навіть уряд США утримався від найсуворіших кроків, якими погрожував Захід, а саме – повністю відрізати головні галузі російської економіки». Тим не менш, такий варіант розвитку подій все ще розглядається в тому випадку, якщо Росія й далі підтримуватиме проросійських сепаратистів в Україні, повідомляє агентство.

Англомовна українська газета Kyiv Post пише, що вплив цих санкцій буде серйозним, адже тепер інвестори почнуть цікавитися, яка з російських компаній буде наступною, які активи і фінансування можуть зазнати подальших санкцій. «Команди з управління ризиками та інвестори, швидше за все, позбудуться російських активів», – пише видання. Завдяки цим санкціям американські та західні інвестори отримали чіткий сигнал від уряду США, що їм варто добре подумати, перш ніж співпрацювати з Росією.

Однак, як пише англомовна російська газета Moscow Times, Кремль «знає, що робить». Більш того, Росія намагається повторити сценарій Сирії в Україні. Російська влада знає, що сьогодні ніхто не хоче вв’язуватися в іноземні конфлікти. Саме тому Захід все ж таки ухвалив план, озвучений міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, працювати з режимом Башара аль-Асада і позбутися сирійської хімічної зброї. Режим Ассада продовжує існувати завдяки бойовикам «Хезболли», іранській розвідці, а також літакам, які Росія виробляє і ремонтує. «Російський план в Україні поки що йде аналогічною стежкою. Цей план є більш-менш успішним у Криму, але, можливо, меншою мірою в Східній Україні», – пише видання.

Тим не менш, за словами автора німецького агентства Deutsche Welle, не варто відкидати можливість мирних переговорів. Правильно було б відновити переговори контактної групи, до складу якої входить Україна, Росія і ОБСЄ. Варто долучити і сепаратистів, пише видання, спершу через інтернетний відеозв’язок, а пізніше, можливо, долучити їх до прямих переговорів. Звичайно, це б означало, що сепаратисти мають право представляти людей з тієї території, яку вони окупують. «Але було б необережно повністю відмовитися від переговорів з сепаратистами і шукати виходу з ситуації у поодиноких військових операціях», – пише Deutsche Welle.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG