Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ДНР» хвалилося, що збило літак, але потім передумало


Бойовики угруповання «ДНР», яке в Україні визнано терористичним, на місці падіння «Боїнгу-777», Грабово, Донецька область, 17 липня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР», яке в Україні визнано терористичним, на місці падіння «Боїнгу-777», Грабово, Донецька область, 17 липня 2014 року

У четвер близько 17-ї години на території Донеччини зазнав катастрофи пасажирський літак «Малайзійських авіаліній». Це сталося поблизу міст Торез та Сніжне, що на сході Донеччини.

Зв’язок із авіалайнером, що рухався за маршрутом Куала-Лумпур – Амстердам, зник о 16:20. Приблизно у цей же час очевидці повідомили, що бачили, як падає літак. Авіалайнер впав біля села Грабове у Шахтарському районі на Донеччині. Ця територія зараз перебуває під контролем угруповання «ДНР», яке Україна визнала терористичним. На борту «Боїнга-777» перебувало 280 пасажирів та 15 членів екіпажу. За словами «Украероруху», зв’язок із літаком був перерваний, коли той був на висоті 10 тисяч метрів.

Як повідомили Радіо Свобода в Донецькій обласній адміністрації, територія, де впав літак, повністю контролюється озброєними сепаратистами. «Зараз жодної можливості під’їхати, підлетіти чи підійти в українських правоохоронців та рятувальників немає. І ми не знаємо, коли така можливість буде», – заявила в. о. начальника інформаційного відділу Донецької ОДА Олена Малютіна.

Водночас вона зазначила, що всю інформацію з місця події може отримати лише через голову місцевої райдержадміністрації. За офіційною інформацією департаменту охорони здоров’я, на місці трагедії працює 5 бригад. Роботі бригад представники угруповання «ДНР» перешкод не чинять.

За повідомленням одного з лідерів сепаратистів, російського громадянина Олександра Бородая, зараз на місці працює так звана «генеральна прокуратура ДНР». Очевидно, українським правоохоронцям не дадуть провести розслідування обставин трагедії.

Докази провини?

У соціальних мережах сепаратисти викладали відео «збитого літака» над тим же районом, називаючи його «хунтівським», у небі видно великі клуби білого диму. Крім цього, за інформацією РНБО, бойовики отримали на озброєння зенітно-ракетний комплекс «Бук». Це самохідний зенітно-ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневруючими аеродинамічними цілями на висоті до 14–18 кілометрів. Тобто висота польоту лайнера теоретично могла знаходитись у зоні ураження.

«За останні дні це вже третій трагічний випадок після того, як з російської території було збито літаки Ан-26 та Су-25 Збройних сил України. Ми не виключаємо, що цей літак також був збитий, і наголошуємо, що Збройні сили України не здійснювали жодних дій щодо враження цілей у повітрі», – мовиться у повідомленні президента Петра Порошенка.

Водночас військовий експерт Дмитро Тимчук висунув ще одну, паралельну версію. «Українські силовики зі складу сил АТО не мають в зоні проведення операції засобів протиповітряної оборони. Разом з тим, засоби ППО постійно застосовують у цьому регіоні проросійські терористи і підрозділи Збройних сил Росії», – написав Тимчук.

А один з лідерів бойовиків, полковник із Росії Ігор Гіркін (Стрєлков) вихвалявся тим, що в четвер сепаратисти збили літак. Щоправда, на їхню думку, це був український Ан-26.

«Поблизу Тореза щойно збили літак Ан-26, валяється десь за шахтою «Прогрес». Попереджали ж – не літати в «нашому небі», – мовиться у повідомленні.

Згодом, після того, як виявилось, що це міжнародний пасажирський авіалайнер, «ДНР» різко відмовилась брати відповідальність за трагедію. Щоправда, відео падіння «Боїнга-777» на російському телеканалі LifeNews спочатку подали як відео «падіння збитого ополченцями українського Ан-26», як написав Гіркін.

У спеціальній заяві керівник Донецької ОДА Сергій Тарута наголосив, що сепаратисти заважають прибуттю на місце події рятувальників та правоохоронців. «На нинішній момент представники «ДНР» заважають прибуттю до місця трагедії представників рятувальних служб та правоохоронних органів. Це серйозно може вплинути на перебіг слідства та з’ясування справжніх причин трагедії та її масштабів. Для ліквідації наслідків аварії в даний момент створюється оперативний штаб», – заявив Тарута.

СБУ оприлюднила записи розмови бойовиків групи «Бєса» про збиття «Боїнга-777»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG