Доступність посилання

ТОП новини

Нові санкцій дуже відчутні для Росії – Гольц


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Москва – Сполучені Штати Америки запровадили додаткові санкції проти Росії у зв’язку з ситуацією довкола України. Це секторальні санкції, які очікувалися вже давно. Про це спочатку оголосило в середу пізно увечері Міністерство фінансів США, а пізніше з окремою заявою виступив президент Барак Обама.

Серед осіб, які потрапили під нові санкції, віце-спікер Держдуми Сергій Неверов, міністр у справах Криму Олег Савельєв, помічник президента Росії Ігор Щеголев, генерал-полковник ФСБ Сергій Бесєда, один із лідерів угруповання «Донецька народна республіка», громадянин Росії Олександр Бородай. І якщо з приводу персонального списку в Росії реакція досить млява, то перелік компаній, ймовірно, справив враження.

Керівник «Роснєфті» Ігор Сєчін був одним із перших, хто відреагував на нові санкції.

«В силу того, що компанія« Роснєфть» є бюджетоутворюючою для Росії, не компанія «Роснефть» є метою цих санкцій, а реалізація Росією власної незалежної суверенної політики і спроба погіршити економічне становище наших громадян», – сказав Сєчін.

Реакція перших осіб

Не обійшли своєю увагою введення нових санкцій і перші особи Росії, включно з президентом Володимиром Путіним.

«Заходи, яких вживає адміністрація щодо Росії, на мій погляд, суперечать інтересам самих Сполучених Штатів. Це означає, що, наприклад, великі компанії хочуть працювати в Росії, але, стикаючись з певними обмеженнями, вони будуть втрачати у своїй конкурентоспроможності в порівнянні з іншими світовими енергетичними компаніями», – зазначив Путін.

Відчутно для ВПК

У переліку компаній та організацій, крім «Роснєфті», «Внєшекономбанк», «Газпромбанк», Феодосійська нафтова компанія, концерни «Алмаз-Антей» і «Калашников», а також компанія «Уралвагонзавод».

Для підприємств військово-промислового комплексу Росії наслідки введених санкцій будуть дуже відчутні, вважає заступник головного редактора «Ежендневного журналу», військовий експерт Олександр Гольц.

«Так чи інакше, більшість контрактів укладається в доларах. А відповідно до санкцій, всі американські банки відмовляються проводити трансакції для вищезазначених компаній. Це означає дуже серйозні збитки», – вважає Гольц.

Чи допоможуть санкції?

Як зазначив у своєму виступі американський президент, нові санкції пов’язані з тим, що російське керівництво не виконує своїх зобов’язань, пов’язаних з деескалацією конфлікту на сході України.

Втім, за словами російського прем’єра Дмитра Медведєва, ефекту від цих санкцій не буде. «Всі ці санкції, на жаль, не допоможуть Україні нічим», – сказав він.

Колишній глава російського уряду, а нині опозиційний політик Михайло Касьянов упевнений у зворотньому.

«Мета цих санкцій, на мій погляд, продемонструвати нинішньому керівництву Росії, що не виконувати ті обіцянки, які були дані по деескалації ситуації на південному сході України, загрожує накликати на себе обурення світової спільноти», – наголосив Михайло Касьянов.

На думку експертів, західні країни не мають ілюзій з приводу того, яку роль відіграє Росія в підтримці сепаратистів в Україні, і тому теперішні санкції можуть бути не останніми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG