Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко й Обама: докази з місця авіакатастрофи мають лишатися в Україні


На місці катастрофи, 17 липня 2014 року
На місці катастрофи, 17 липня 2014 року

Президенти США Барак Обама і України Петро Порошенко в перебігу телефонної розмови в четвер наголосили, що всі докази з місця катастрофи літака Малайзійських авіаліній у Донецькій області мають залишитися на місці в Україні, доки міжнародне розслідування не отримає можливості вивчити всі аспекти трагедії, повідомила прес-служба Білого дому.

При цьому Порошенко привітав допомогу міжнародних представників у тому, щоб забезпечити ретельне і прозоре дослідження місця катастрофи. Обама ж запевнив його, що експерти зі США нададуть усю можливу допомогу негайно, мовиться в повідомленні.

Раніше в четвер проросійські сепаратисти, які контролюють місце, де впав літак, заявляли, що вже знайдені «чорні скриньки» передадуть на вивчення до Росії. Вони не допускали на це місце представників української влади, зате там відразу були люди з російського телеканалу LifeNews.

Тим часом у соцмережах пишуть, що сепаратисти й місцеве населення вдаються до мародерства на місці катастрофи літака, яким багато людей летіли в літні відпустки. У кількох попередніх випадках, коли збиті сепаратистами українські військові літаки падали на підконтрольні їм території, ці літаки швидко розтягали на брухт кольорових металів.

У Росії вже лунали заяви посадовців про те, що вивчення обставин трагедії мало б відбутися саме там. Міжнародні правила вимагають, щоб розслідування авіакатастроф проводила чи очолювала країна, на території якої це сталося; Росія ж посилається на те, що Україна є членом створеного свого часу в СНД Міждержавного авіаційного комітету, який працює в Москві і, зокрема, розслідує справи про авіакатастрофи.

Авіалайнер «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній із 295 людьми на борту, що летів рейсом MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи в четвер над Сходом України і впав у Донецькій області, неподалік міста Тореза. Серед пасажирів було багато дітей. Усі загинули.

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені переговори сепаратистів, у яких вони розмовляють про збитий ними літак і доповідають про це, як стверджується, кураторові з Москви.

Проросійські сепаратисти спершу публічно заявляли, що успішно збили, як вони вважали, український військово-транспортний літак. Ці їхні заяви широко публікували російські засоби інформації.

Але щойно з’ясувалося, що літак був пасажирський, вони почали стверджувати, що не причетні до того і не мають озброєнь, здатних збити літак на висоті 10 кілометрів. При цьому з їхніх сторінок у соцмережах почали видаляти повідомлення попередніх днів про наявність у сепаратистів саме таких потужних систем протиповітряної оборони, якими вони раніше «пишалися».

Російські державні і прокремлівські засоби інформації почали поширювати думку, що літак могли збити українські війська. Президент Росії Володимир Путін склав вину за катастрофу на Україну, мовляв, через те, що її влада відновила бойові дії проти сепаратистів на сході країни. Президент України Петро Порошенко заявив, що йдеться не про інцидент чи катастрофу, а про терористичний акт.

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера («Бєса») про збитий пасажирський літак

XS
SM
MD
LG