Доступність посилання

ТОП новини

Брідлав бачить «нову модель російського військового мислення»


Головнокомандувач сил НАТО в Європі заявив у четвер, що Росія демонструє в Україні разючу швидкість і маневреність, а також «нову модель російського військового мислення», до якої західному альянсу належить адаптуватися.

У статті, опублікованій в газеті Wall Street Journal, генерал ВПС США Філіп Брідлав зазначив, що російські військові дії в Україні і навколо неї «не носили і не носять обороннгого характеру».

Він зазначив, що російська військова операція проти Криму ґрунтувалася на попередньому розміщенні регулярних і таємних підрозділів, а також «зелених чоловічків» без розпізнавальних знаків, які використовують нетрадиційні методи ведення війни і здійснюють кібератаки та ведуть інформаційну війну з використанням традиційних ЗМІ та Інтернету для поширення пропаганди.

Це наступальна операція 21 століття з використанням інструментів 21 століття для стратегічного обману і розважливої невизначеності для досягнення політичних цілей Москви
Філіп Брідлав

«Це наступальна операція 21 століття з використанням інструментів 21 століття для стратегічного обману і розважливої невизначеності для досягнення політичних цілей Москви», – вказав Брідлав.

На думку командувача сил НАТО, Москва взяла класичні елементи радянського військового мислення і об’єднала їх з інструментами, тактикою і можливостями 21 століття.

Російські військові дії в Україні демонструють нову модель російського військового мислення, коли традиційні принципи російського військового мислення використовуються для досягнення центральних національних цілей Росії
Філіп Брідлав

«Росіяни продемонстрували несподівану гнучкість у перекиданні своєї армії на значні відстані, дуже швидке приведення військ у бойову готовність і маневреність для збереження спектру варіантів дій. Ступінь маневреності та швидкості також нова, і це те, до чого нам потрібно адаптуватися. Враховуючи все це, російські військові дії в Україні демонструють нову модель російського військового мислення, коли традиційні принципи російського військового мислення використовуються для досягнення центральних національних цілей Росії».

У цілому, вважає генерал, «це дестабілізуюча військова стратегія, що має серйозні наслідки для політичної і військової рівноваги в Європі», яка потребуватиме «довгострокових змін» в розстановці сил НАТО, які повинні бути прийняті на вересневому саміті альянсу в Уельсі.

Брідлав не конкретизував, які у відповідні заходи він має на увазі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG