Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий реванш Кремля в Україні? (Огляд преси)


Якщо українські еліти не врахують уроків помаранчевого минулого, путінська «золота осінь» чи «холодна зима» може таки стати точкою повороту до реваншу Кремля в Україні, попереджає «Український тиждень». Видання пише, що Путін чудово розуміє, що зламати Україну без відкритого військового вторгнення неможливо, якщо не відкрити «другий фронт» в її тилу. Розкладання та дестабілізація зсередини – це перевірений спосіб підриву потужніших у мілітарному плані супротивників. Якщо Україна підійде до часу Х непідготовленою, з ненадійним складом парламенту, в якому переважатимуть колишні регіонали й комуністи, зануреною у внутрішні чвари, що викликатимуть у широкого загалу відчуття дежавю помаранчевих часів, це створить поживний ґрунт для зростання у критичний для державності час популярності безвідповідальних авантюристів та витончено замаскованих політтехнологічних проросійських проектів, а відтак різко послаблює відпірність українського суспільства до маніпуляцій іззовні. Про це наголошується в статті «Другий фронт».

Оприлюднені нові умови продажу нафти та скрапленого газу. На думку урядовців, запропоновані ними реформи дозволять різко наростити доходи держави від сировинних операцій. Але, як пише тижневик «Коментарі», за золотими горами Кабміну вже видніються надприбутки кураторів торгів, першим серед яких буде група «Приват» Ігоря Коломойського. Його компанії купуватимуть нафту одна в одної за низькою ціною, спрямувавши вивільнену енергію на ринок скрапленого газу. Докладніше про це видання розповідає у статті «Роздаємо паливо оптом».

Щоб приборками бойовий запал Кремля на Сході Україні, необхідна підтримка Європи та США. Як зазначає експерт тижневика «Країна», треба працювати з європейськими політиками і водночас доносити правдиву інформацію до жителів Донбасу. Адже політики залежні від виборців і громадської думки. Слід використовувати ту позитивну позицію, яку займають 100-відсот­кові прихильники України – США, Канада, Польща, Британія, Швеція, Литва та інші країни Балтії. Вони не так залежні від Росії хоча б у плані енергоносіїв. Що ж до санкцій, то вони, на думку експерта, повинні мати запобіжний характер, а не наслідковий. Якщо всі хочуть якнайскоріше мирно врегулювати конфлікт – іншого виходу, ніж тиснути на Росію, немає. Цей тиск має бути не військовий, а політичний, дипломатичний чи економічний.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG