Доступність посилання

ТОП новини

ЄС ухвалюватиме законодавчу базу й списки для санкцій наступного тижня


©Shutterstock
©Shutterstock

ЄС готує законодавчу базу для застосування санкцій проти осіб і компаній, які фінансово підтримують дії проти України й російських посадовців, відповідальних за анексію Криму й дестабілізацію сходу України. Вже наступного тижня відповідні рішення будуть ухвалені, паралельно готуються списки осіб і компаній – претендентів на санкції. Ці питання розгляне Рада міністрів закордонних справ країн ЄС на своєму засіданні 22 липня в Брюсселі. Про це Радіо Свобода повідомив високопосадовець в Європейському Союзі.

«Нам потрібні докази й чіткі критерії застосування санкцій. Нам потрібно довести, що конкретна компанія підтримує своїми фінансами дестабілізацію в Україні. Це виявилося складніше, ніж хтось гадав. Але наступного тижня ми плануємо ухвалювати відповідні рішення», – сказав представник ЄС.

«Ми отримали великий список завдань від Європейської ради й ідемо до розширенні санкцій другого рівня настільки, наскільки це можливо. Якщо певні країни-члени вимагатимуть більше санкцій, ми це розглянемо», – додало джерело в ЄС. Там радять «не недооцінювати ті санкції, які вже були анонсовані на саміті Європейської ради 16 липня».

Чи належатиме до російських посадовців, чиїх «спонсорів» ЄС покарає санкціями, президент Росії Володимир Путін, «буде розглядатися «дуже ретельно», повідомило джерело.

У ЄС також наполягають на тому, що місія ОБСЄ має бути допущена до місця авіакатастрофи. Щодо «чорних скриньок» малайзійського літака, які сепаратисти мають намір відправити до Росії, то в ЄС посилаються на Міжнародну асоціацію цивільної авіації. Саме вона буде давати оцінку тому, чи можна забезпечити «незалежне розслідування» збиття літака, якщо «чорні скриньки» будуть доставлені до Російської Федерації.

XS
SM
MD
LG