Доступність посилання

ТОП новини

У Росії прагнуть відхреститися від сепаратистів


Представники ОБСЄ і бойовики угрупування «ДНР» на місці падіння «Боїнга-777», 18 липня 2014 року
Представники ОБСЄ і бойовики угрупування «ДНР» на місці падіння «Боїнга-777», 18 липня 2014 року

Москва – Керівник МЗС Росії Сергій Лавров сказав, що Москва не планує забирати на вивчення бортові самописці «Боїнга-777». Міністр заявив, що вивченням записів повинна займатися Міжнародна організація цивільної авіації. Раніше представники угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, заявляли про те, що так звані «чорні скриньки» знайдені і будуть передані на експертизу в Москву.

Через добу після катастрофи малайзійського «Боїнга-777» питань, як і раніше, більше ніж відповідей. Російському вищому керівництву доводиться виправдовуватися. Вони заявляють, що непричетні до трагедії.

Тим часом в офіційних російських ЗМІ з’явилося безліч усіляких версій – від замаху на президента Путіна до заяви одного з лідерів бойовиків, російського полковника Гіркіна (Стрєлкова) про те, що в момент падіння пасажири літака були вже мертві. На думку експертів, це говорить лише про те, що Росія будь-якими засобами намагається відхреститися від сепаратистів, у прямій і непрямій підтримці яких її звинувачує міжнародна спільнота.

Громадянство пасажирів «Боїнга-777»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Хто керував ПЗРК?

Поки фахівці з’ясовують, яким знаряддям був збитий пасажирський літак, експерти ставлять інші запитання. Наприклад, яким чином зенітно-ракетний комплекс, як би він не називався, потрапив до сепаратистів – байки про місцеву крамницю, де можна купити високоточну зброю, не витримують критики.

На думку військового журналіста Володимира Воронова, виникає ще одне запитання – хто керував ПЗРК?

«Сказати, що там натовпами гуляють місцеві жителі, що тільки вчора піднялися з копанок і так блискуче справляються із засобом, який вимагає висококласної професійної підготовки і – в першу чергу – фахівців з радіотехнічних засобів, з радіолокації, з наведення. Де вони їх узяли в шахтарських містечках? Чи це офіцери, що прибули ззовні?» – запитує експерт.

Представники ОБСЄ і бойовики угрупування «ДНР» на місці падіння «Боїнга-777», 18 липня 2014 року
Представники ОБСЄ і бойовики угрупування «ДНР» на місці падіння «Боїнга-777», 18 липня 2014 року

Боротьба за чорні скриньки

Після катастрофи президент Росії Володимир Путін поспішив перекласти відповідальність на Україну, оскільки літак впав на її території.

Тим часом сепаратисти говорили, що виявлені бортові самописці повезуть до Москви. Недоладність довелося виправляти главі МЗС Сергію Лаврову, який заявив, що Росія не буде забирати чорні скриньки. Судячи з поведінки російського керівництва, офіційна Москва прагне відхреститися від сепаратистів на сході України, вважає політолог Дмитро Орєшкін.

«У Росії є хороші фахівці. Вони розуміють, що переробити щось у чорній скриньці без сліду неможливо. Тому Росія не хоче на себе брати цього. Зваживши всі ситуації, всі ходи, всі логічні можливості, як це можна вивернути навиворіт, як це можна представити, як це можна зобразити, в Москві зрозуміли, що ніяк. Значить, треба відходити вбік і говорити, нехай там міжнародна спільнота розбереться і – відповідно – дати ясний сигнал усім цим Гіркіним та іншим персонажам, що, мовляв, хлопці, Москва вас витягувати не буде!» – зазначив Орєшкін.

У п’ятницю москвичі несли квіти до посольств країн, чиї громадяни летіли в «Боїнгу» і загинули.

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера про збитий пасажирський літак

Здобуті СБУ переговори бойовиків щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук-М»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG